Ordonanța amână cu un an pensionarea magistraților care au peste 20 de ani vechime.
OUG92 privind legile justiției a fost adoptată pe motiv că legislația trebuie pusă în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, dar include mai multe prevederi controversate.
Prin OUG 92, cele mai importante modificări au fost aduse la legea 303/2004. Este vorba despre înăsprirea condițiilor pentru procurorii care vor să lucreze la vârful Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT.
În primul rând, crește vechimea necesară pentru a lucra la aceste parchete. Până în iulie, procurorii aveau nevoie de 6 ani vechime, apoi pragul a crescut la 8 ani, iar în urma acestei OUG ajunge la 10 ani. Este aproape o dublare a numărului de ani necesari, ceea ce ar putea duce la o scădere cu aproximativ 20% a numărului de procurori care lucrează la DNA și DIICOT.
O altă modificare care se regăsește în OUG este amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2020, în loc de 2019. Conform statutului judecătorilor și procurorilor, magistrații care au 20 de ani vechime în profesie se pot pensiona în aceleași condiții cu cei care au un stagiu complet de cotizare.
Sunt amânate de asemenea o serie de restricții pentru detașarea judecătorilor și procurorilor în afara sistemului judiciar până la finalul lui august 2019.