Mărturiile foștilor deținuți șochează. Camerele denumite „celule negre” erau zonele de exterminare în penitenciarul Râmnicu Sărat, încăperi de nici 10 metri pătrați în care deținuții care se împotriveau sistemului urmau să ajungă. Erau torturați fizic și psihic, treziți cu forța la 5 dimineața și obligați să stea în picioare chiar și 17 ore.
„Seara eram obligați să ne culcam cu mâinile afară din pătură, în cămașă și izmene, cu capul la geam și fața spre ușă, iar zăpada care intra pe fereastră în timpul nopții o scuturam ziua de pe pătură. Frigul în aceste celule sinistre ținea de la căderea primei ploi din luna septembrie și până la începutul verii. Camașa de pe mine, pe care o aveam de patru ani, ajunsese ca o apărătoare de muște”, spunea una dintre victime, potrivit motivării Curții de Apel.
Deţinuţii clacau rând pe rând. Nu puteau primi îngrijiri medicale şi erau bătuţi zilnic. Sunt mărturiile cumplite ale victimelor celui care în acea perioadă conducea penitenciarul de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu.
Printre cei aflaţi în celule se aflau şi foştii lideri ţărănişti Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu.
138 de deținuți au fost încarcerați în cei șase ani, între 1956 și1963, în care lagărul de exterminare a fost condus de Alexandru Vișinescu. 14 dintre ei au murit din cauza torturii la care au fost supuși. Oamenii au fost aruncați în gropi comune, nemarcate, săpate la marginea unui cimitir.
În timpul procesului lui Alexandru Vişinescu, torţionarul nu şi-a privit foştii deţinuţi în ochi. A negat că ar fi fost cel care a coordonat întregul sistem de exterminare din penitenciar.
Iar atunci când declarațiile martorilor din dosar l-au contrazis, Alexandru Vișinescu nu și-a mai putut păstra calmul.
20 de ani de închisoare este pedeapsa pentru atrocităţile comise în anii '60 de Alexandru Vişinescu. Va trebui să plătească şi 300.000 de euro daune morale familiilor celor care au fost închişi şi torturaţi. Pedeapsa nu este una definitivă şi a fost deja contestată.
Alexandru Vişinescu neagă toate acuzaţiile şi aşteaptă acum o sentinţă finală acasă.