Judecătorii şi procurorii sunt foarte îngrijoraţi de planurile Guvernului. Cred că o lege a graţierii şi modificarea Codului Penal vor legaliza nepotismul. De asemenea, magistrații spun că proiectul este făcut cu dedicaţie.
Parchetul General spune că modificările pe care Guvernul intenţionează să le aducă articolului care pedepseşte nepotismul şi acordarea contractelor cu dedicaţie duc la anularea infracţiunii. Anul trecut, 46 de demnitari şi edili locali au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese. Cei mai mulţi au fost primari care au acordat contracte unor rude. Au fost însă și deputați sau senatori care și-au angajat soțiile, fiicele sau frații chiar aici, la cabinetele parlamentare.
„Mențiunea suplimentară privind foloase "necuvenite" nu este necesară pentru a atrage aplicarea legii. (...) Spre exemplu, parlamentarul care și-a angajat soția sau fiii la cabinetul său, iar aceștia au prestat efectiv activitatea pentru care au fost angajați, remunerarea lor fiind cuvenită. (...)", se arată în comunicatul Parchetului General.
De asemenea, și modul în care se depune un denunţ la Parchet ar putea fi schimbat. Guvernul vrea ca acesta să se facă în termen de şase luni de la comiterea unei infracţiuni.
„Groso modo cu referire la denuntț nu satisface nevoile activității de urmărire penală”, a precizat procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Infracţiunea de abuz în serviciu, cea pentru care au ajuns în faţa instanţei zeci de politicieni, ar putea fi modificată. Guvernul vrea să introducă o limită de 200.000 de lei a prejudiciului făcut de un angajat al statului. Procurorii cred că este un proiect cu dedicaţie.
„Limita de 200.000 lei nu are nicio legătura cu decizia Curții Constituționale a României, în ceea ce privește această infracțiune, cu toate că, în nota de fundamentare se invocă acest aspect. Această limită este stabilită în mod arbitrar, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate”, a atras atenția, într-un comunicat, DNA.
Este criticat şi proiectul prin care se vor graţia cei care au condamnări de până la cinci ani, cu excepţia faptelor grave şi a faptelor de corupţie.
„Nimeni nu vrea să îi angajeze pentru că au cazier şi când rata de recidivă din România este peste 50%, eu estimez că până la sfârşitul anului vom avea penitenciarele din nou pline”, a declarat judecătorul Cristi Danileț la DigiFM.
Ministrul Justiţiei a explicat utilitatea unor astfel de măsuri.
„Nu e făcută pentru o persoană. E un sistem care am constatat că nu funcţionează. E o soluţie alternativă. Se vor construi în continuare penitenciare, dar acest lucru durează, există acel serviciu de probaţiune. Şi încercăm să remediem o situaţie care persistă de mai mult timp în România”, a spus ministrul Justiției, Florin Iordache.
Guvernul va primi pe 27 ianuarie un aviz consultativ de la Consiliul Superor al Magistraturii. Au fost cerute puncte de vedere de la toţi judecătorii şi procurorii în legătură cu aceste modificări propuse de executiv.