Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu s-a folosit de funcţia şi de banii instituţiei pentru a-şi promova imaginea în campanii electorale. Interesul personal era pe primul plan iar problemele de sănătate invocate au fost mereu un pretext pentru a tergiversa procesul. Pentru asta a primit 15 ani de închisoare în dosarul perdelelor forestiere, spun magistraţii în motivare. Decizia nu este definitivă.
În dosarul în care a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare, Nicuşor Constantinescu a fost judecat pentru şase acuzaţii de abuz în serviciu. Toates sunt legate de atribuirea unor contracte finanţate de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa.
„În concepţia inculpatului Constantinescu, proiectele finanţate de Consiliul Judeţean au constituit doar un pretext pentru deturnarea unei părţi importante a bugetului judeţului. În acelaşi timp, popularizarea la nivelul tuturor localităţilor a acestor programe a servit, într-o măsură semnificativă, şi promovării electorale a inculpatului Constantinescu”, scrie în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Instanţa a validat prejudiciul calculat de procurorii DNA la aproximativ 30 de milioane de lei.
„Se conturează o anumită atitudine constantă a inculpatului faţă, nu numai de bugetul instituţiei pe care o conducea prin prisma funcţiei sale, dar şi faţă de interesele comunităţii pe care era chemat să o susţină, atitudine ce poate fi caracterizată ca fiind îndreptată exclusiv spre atingerea scopurilor personale, într-o vădită indiferenţă faţă de responsabilităţile ce îi reveneau în virtutea funcţiei sale”, scriu judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.
Mai mult, instanţa de judecată a considerat că starea de sănătate a lui Nicuşor Constantinescu nu este un argument pentru o pedeapsă mai mică. Judecătorul Curţii de Apel arată că atitudinea din timpul procesului denotă că fostul lider local s-a folosit de problemele medicale pentru a tergiversa procesul.
„M-a externat DNA-ul din spital”, se plângea, în această vară, fostul şef al CJ Constanţa.
Decizia de condamnare la 15 ani de închisoare nu este definitivă. Nicuşor Constantinescu a contestat-o, iar procesul se va relua la curtea supremă în luna noiembrie.