Monica Macovei: Toader a manipulat opinia publică. Ar trebui anchetat pentru un posibil fals
Data publicării:
Procedura de revocare a procurorului general ar trebui întreruptă, iar ministrul justiției, Tudorel Toader, ar trebui să retragă raportul de evaluare, spune fostul ministru al justiției, în prezent europarlamentar, Monica Macovei. Ea consideră că Tudorel Toader a manipulat opinia publică și ar trebui anchetat pentru un posibil fals.
Tudorel Toader a creat și a menținut cu rea-credință, timp de o săptămână, o situație de confuzie, păcălind opinia publică atunci când, la raportul de evaluare a procurorului general, s-a referit la o odonanță de clasare semnată de «procurorul Lazăr», arată Monica Macovei.
„Minciuna a fost descoperită: ordonanța de clasare era semnată de procurorul Cristian Lazăr, nu de procurorul general Augustin Lazăr. A apelat Toader la un fals pentru a-și crea un motiv pentru revocarea procurorului general?”, se întreabă europarlamentarul Monica Macovei. De aceea, ea consideră că acest aspect „trebuie anchetat penal de îndată”.
În opinia fostului ministru al justiției, Tudorel Toader a menținut conștient ambiguitatea, a lansat teme false de dezbatere, toate bazate pe un posibil fals comis chiar de el. O confuzie de nume nu este nici credibilă, și nici acceptabilă la un ministru, spune Monica Macovei. Tudorel Toader trebuia să știe numele acelui procuror care a emis rezoluția de clasare în dosarul Iohannis și că nu este actualul procuror general, insistă ea.
„Este inacceptabil ca Romania să aibă un ministru al Justiției care face orice, imoral sau ilegal, pentru a îndeplini ordinele grupului de crimă organizată care conduce țara și care, evident, vrea să scape de un procuror general independent”, acuză Monica Macovei.
Cariera unui magistrat nu poate fi decisă prin exprimări echivoce și insinuări bazate pe un fals. De aceea, raportul de evaluare și propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr trebuie retrase, fiind cel puțin ilegale, conchide fostul ministru al justiției.
Procurorul Cristian Aurel Lazăr - confundat de ministrul justiției cu procurorul general Augustin Lazăr - a confirmat joi, pentru Digi24, că el e cel care a semnat clasarea dosarului în care apărea numele lui Klaus Iohannis. Acesta susţine că a clasat acel dosar pentru că nu au fost găsite niciun fel de probe care să susţină acel denunţ.
Ministerul Justiţiei a publicat, miercuri seară, precizări privind numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, fiind identificate „probleme” în procedura de numire. Astfel, se arată că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis. MJ anunţă că trimite CSM o copie integrală a dosarului aflat la minister şi solicită CSM „să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr”.
Printr-o adresă emisă, Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat că această ordonanţă de clasare, aparţinând altui procuror, nu s-a aflat în dosarul de candidatură. De altfel, documentul care poartă numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea raţionamentului juridic al candidatului.