Avocaţii vameşilor recunosc că aceştia au luat mită, dar susţin că trebuie să se facă o diferenţă între aceştia, în funcţie de banii primiţi. Tocmai de aceea, apărătorii au înaintat deja recurs.
„Nu se poate nega faptul că s-au luat nişte bani. Şi atunci am decis să nu critic soluţia instanței, dar convingerea mea era că trebuia făcută o diferenţiere şi puteau unii dintre ei să se bucure de starea de libertate”, spune avocatul Marian Gheorghiță.
Apărătorii vameşilor arestaţi preventiv au anunţat că vor ataca sentinţa dată de judecătorii Tribunalului Vaslui.
„Am formulat deja recurs în şedinţa publică. Urmează ca dosarul să fie la Curtea de Apel Iaşi. Justiţia îşi va spune cuvântul. Speranțe avem. Acum doar instanţa decide”, a declarat, la rândul său, avocatul Iulian Gafon.
Vameşii luau bani de la cei care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova. Între timp, cercetările în acest caz au fost extinse faţă de alţi cinci vameși, care sunt cercetaţi în libertate, astfel că numărul angajaţilor de la Albiţa vizaţi în acest dosar de corupţie a ajuns la 28.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă să stea după gratii între 2 şi 10 ani pentru trafic de influenţă şi între 3 şi 12 ani pentru luare de mită.
Vama Albiţa a mai fost în centrul unei anchete şi în februarie 2011, atunci când 47 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Ancheta la nivel naţional a pornit de la un denunţ făcut chiar de şeful poliţiei de frontieră Vaslui.