ACTUALIZARE 15.50. Mircea Băsescu a negat acuzaţiile în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti.
El a dat o declaraţie în care şi-a susţinut nevinovăţia.
Mircea Băsescu le-a spus judecătorilor cum a intrat în contact cu familia Anghel prin intermediul lui Marian Căpăţână, cum a decis să accepte solicitarea acestuia de a o boteza pe nepoata lui Sandu Anghel.
Şi Marian Căpăţână a dat o declaraţie.
Urmează pledoaria DNA, iar apoi ultimul cuvânt al acuzaţilor.
„Trebuie subliniat că, prin modul în care inculpații au conceput săvârșirea faptelor, au afectat în mod grav relațiile sociale referitoare la buna desfășurare a raporturilor de serviciu în ceea ce privește instituțiile din întregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru aceasta din urmă pe mai multe planuri (recursul, cererea de strămutare, conform procedurii în vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta încrederea în întreg sistemul de justiție”, au scris procurorii în referatul trimis instanţei.
Anchetatorii arată, în documentul citat, că faptele săvârșite de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, dincolo de „gravitatea inerentă unei infracțiuni de corupție, au un grad de pericol deosebit”.
Acest grad de pericol este „dat de cuantumul semnificativ al sumei de bani remise de denunțător și primite de cei doi inculpați și de scopul urmărit de inculpați, respectiv punerea în libertate sau condamnarea la o pedeapsă ridicol de mică a unei persoane judecate pentru tentativă la omor și cercetată în numeroase alte dosare penale care au ca obiect infracțiuni grave și foarte grave”, au precizat anchetatorii.
Procurorii vorbesc, în referat, şi despre „perseverența inculpatului Băsescu Mircea”, care, luând în calcul posibilitatea de a nu putea obține rezultatul dorit la o instanță care încă nu s-a pronunțat, era hotărât să obțină o soluție favorabilă la instanța superioară în grad.
În documentul procurorilor se arată că Mircea Băsescu s-ar fi folosit de calitatea sa de membru al familiei prezidenţiale.
Astfel, potrivit procurorilor, Mircea Băsescu s-ar fi folosit de calitatea de membru al familiei prezidenţiale, pentru a da impresia cu privire la influenţa pe care ar putea-o avea asupra magistraţilor care instrumentau dosarele lui Sandu Anghel şi pentru a da credibilitate obţinerii unor hotărâri favorabile.
Totodată, deşi ştia care sunt obligaţiile preşedintelui, Mircea Băsescu i-ar fi comunicat lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, că nu poate să îl ajute, dar nici nu a descurajat comentariile acestuia despre persoana şefului statului.
Dimpotrivă, Mircea Băsescu ar fi alimentat acele comentarii pentru a da greutate aparenţei că ar avea influenţă asupra fratelui său şi asupra magistraţilor.
Nu există nicio probă că Mircea Băsescu ar fi intervenit la fratele său sau la magistraţi, dar asta nu înseamnă că nu există infracţiunea de trafic de influenţă, se arată în referat.
Din denunţuri şi din materialele video filmate cu o cameră ascunsă depuse la dosar reiese că în primăvara lui 2011 Mircea Băsescu ar fi promis membrilor familiei Anghel că le poate obţine graţierea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
Mircea Băsescu a fost adus la Tribunalul Bucureşti, care urmează să se pronunţe cu privire la cererea procurorilor DNA privind arestarea sa.
Anchetatorii îl acuză pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă. Fratele preşedintelui României ar fi primit 250.000 de euro prin intermediari de la familia interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Procurorii DNA l-au reţinut şi pe cel care ar fi intermediat afacerea, Marian Căpăţână.