Ministrul Justiției vrea consultări pe tema modificării Codurilor penale
Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Justiției va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor Coduri și a propunerilor pentru remedierea acestora, a anunțat instituția într-un comunicat.
Anunțul a fost făcut în contextul unei reuniuni privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, la care au participat și procurorul general Augustin Lazăr și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, mai spune că unul din motivele pentru care Cod penal și Codul de procedură penală aflate acum în vigoare au vicii de constituționalitate pentru că nu au fost dezbătute suficient și pentru că au fost trecute prin asumarea răspunderii guvernamentale.
„De ce spuneam că apreciez timpul de reflecție? Dacă dăm înapoi, în 2009, eu eram unul dintre aceia care criticam adoptarea celor patru Coduri fundamentale pentru un stat de drept, (...) fundamentale pentru evoluția societății românești, patru coduri fundamentale care (...) afectează profund în aplicarea lor drepturile fundamentale, adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului. A început, și știm bine cu toții, după amiază într-o zi de miercuri s-au depus, joi — vineri s-au promulgat legile. Cine să le dezbată amendamentele aduse? Cine să citească legea, să evoce viciile de neconstituționalitate la un volum așa de mare de lucrări, de legi, la o problematică atât de complexă?”, a spus ministrul.
Declarațiile sale vin după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat pe ministrul Justiţiei pentru întârzierea modificărilor la Codurile penale.
„Domnul ministru al Justiţiei trebuia să lanseze în dezbatere publică acest proiect privind cele patru, cinci, şase decizii ale Curţii Constituţionale, de a fi puse în acord cu legislaţia de acum două-trei săptămâni. Sunt nemulţumit că a spus că a doua zi îl pune pe site şi nu l-a pus”, a spus Liviu Dragnea duminică seara.
„Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală în acord cu CCR a fost elaborat la Ministerul Justiției, a fost trimis către Consiliul Superior al Magistraturii, am așteptat, ne-au trimis sugestiile, pe unele le-am luat în considerare, pe altele nu, am dat forma finală și l-am postat pe pagina de internet a Ministerului Justiției”, a spus ministrul.
Premierul Sorin Grindeanu a spus astăzi că a avut „foarte multe discuții” cu ministrul Justiției pe tema legii grațierii și a modificărilor la Codurile penale și că își dorește ca lucrurile să se desfășoare transparent.
„Poate că ritmul cu care sunt eu obişnuit şi cu care sunt obişnuiți colegii mei de guvern este unul mai alert faţă de cel cu care, poate, a fost obişnuit domnul Toader. De aceea am avut aceste discuţii, şi nu vreau să fiu înţeles greşit, am discuţii constant cu dânsul, ca lucrurile să fie făcute transparent, consultând toate instituţiile publice şi într-un ritm poate mai alert câteodată decât ritmul Curţii Constituţionale”, a spus Sorin Grindeanu.