Actualizare 14:16
Raluca Prună, ministrul Justiţiei: „Întâlnirea de azi a fost o întâlnire foarte bună.”
Claudiu Bejan, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: „Nu mi s-a cerut demisia, doar mi s-a spus dacă în contextul generat de explozia de lucrări ştiinţifice consider să îmi dau demisia. Răspunsul este că nu cred că sunt responsabil de activitatea şi modul în care îşi desfăşoara activitatea comisiile de eliberare condiţionată.”
La ora 10:00 a început prezentarea bilanțului, iar în jurul orei 11:00 este așteptată o conferință de presă, la ambele evenimente participând atât ministrul justiției, Raluca Prună, dar și șeful ANP, Claudiu Bejan. Acesta nu a vrut să comenteze pe tema conflictului cu ministrul justiției, conflict anunțat de Raluca Prună încă de la începutul lunii februarie, când a spus că în urmă cu o lună, i-a cerut demisia directorului ANP, pe motiv că activitatea acestuia este foarte slabă.
Având în vedere întreaga problemă a lucrărilor științifice redactate în penitenciar, actual director al ANP a declarat că nu are de ce să renunțe la această funcție, atâta vreme cât fostul ministrul al justiției i-a caracterizat activitatea drept excepțională.
Problema lucrărilor științifice este una spinoasă, a creat polemici în spațiul public, existând mai multe păreri după ce Guvernul a decis suspendarea acestei posibilități, ca deținuții care scriu astfel de lucrări științifice să beneficieze de 30 de zile de grațiere. În această situație, spun oficialii, există posibilitatea ca odată cu această decizie, cei în cauză, să se simtă discriminați si s-ar face mai mult rău.
În momentul de față cifrele sunt îngrijorătoare, spun specialiștii, având în vedere că între 2007-2010 era redactată o singură lucrare pe an, în 2013 au fost redactate de deținuti nu mai puțin de 90 de lucrări, iar în anul trecut vorbim de un număr de aproximativ 340 de lucrări care au fost scrise de deținuti.
În paralel procurorii DNA fac anchetă în acest caz, având în vedere că există mai multe suspiciuni cu privire la modul în care au fost concepute aceste lucrări. Procurorii DNA dădeau și exemple la un moment dat, spunând că sunt lucrări care au fost redactate într-un termen foarte scurt, un exemplu fiind o lucrare scrisă în 6 ore și 40 de minute, o lucrare de 200 de pagini.