Ministerul Justiției nu știe stadiul dosarului de extrădare a lui Mario Iorgulescu

Data publicării:
mario iorgulescu
FOTO: Facebook/Mario Iorgulescu

România a formulat 109 cereri către instanțe din diferite state, privind extrădarea unor persoane căutate de justiția română, a anunțat marți ministrul Justiției, care a prezentat situaţia la zi în cazurile Mario Gino Iorgulescu, Gabriel Popoviciu, Alexander Adamescu, Dragoş Săvulescu, Alina Bica.

„De la ultima actualizare a dosarelor (21 septembrie 2020), la nivelul direcţiei s-a procesat un număr de 6.513 lucrări, din care 122 în materia extrădării. În prezent, sunt 109 dosare de extrădare activă pendinte (cereri în care România este stat solicitant)”, a declarat ministrul Justiției, citat de Agerpres.

În continuare, ministrul Justiţiei a prezentat situaţia unor cereri de extrădare din străinătate a unor oameni importanţi, condamnaţi sau cercetaţi penal de instanţele din România.

Mario Gino Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu (preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal), are un mandat european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti şi a fost localizat în Italia. Procedura se desfăşoară pe cale directă, între instanţa română şi cea italiană. Ministerul nu are informaţii cu privire la stadiul procedurii.

Omul de afaceri Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, are o condamnare de 5 ani şi 6 luni închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti, fiind localizat în Italia.

Ministrul Justiției a spus că autorităţile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentinţa emisă de instanţa română şi au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanţa italiană a dispus suspendarea executării pedepsei.

„Nu îmi ascund dezamăgirea faţă de un astfel de verdict. În general, sunt foarte rezervat să comentez dosare şi soluţii pronunţate în instanţă din motive pe care nu vreau să le dezvolt, dar Italia e ceva mai departe. Mă îndoiesc că o declaraţie de-a mea ar putea să fie interpretată ca o presiune asupra Justiţiei italiene, dar poate aude ministrul italian de Justiţie. Suntem extrem de dezamăgiţi de o astfel de dezlegare a cererii de extrădare adresată de Curtea de Apel Bucureşti”, a spus ministrul Justiției.

Încercări de tergiversare

În cazul omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul "Băneasa", o instanţă din Marea Britanie a dispus predarea acestuia la data de 12 iulie 2019. Popoviciu a formulat apel, care a fost declarat admisibil.

Ministrul a spus că a MJ a primit, marţi, o informare din partea procurorilor care reprezintă România în procedura executării mandatului european de arestare împotriva lui Popoviciu, iar cel mai probabil audierile în apel (timp de 5 zile în principiu) vor începe pe 15 martie 2021.

În privinţa omului de afaceri Alexander Adamescu, Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 6 iunie 2016 un mandat de arestare pe numele lui, acesta fiind localizat în Marea Britanie.

Instanţa britanică a dispus predarea lui Alexander Adamescu, iar apelul formulat de omul de afaceri a fost respins. Ulterior, Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie şi nu poate fi predat până la soluţionarea acestei cereri.

„Este mai degrabă un demers de tergiversare, din perspectiva noastră, dar care nu pare să aibă şanse mari”, a declarat ministrul Justiţiei.

Extrădări de peste ocean

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica are un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare.

Bica a fost localizată în Italia, procedura se desfăşoară pe cale directă, între instanţa română şi instanţa italiană, însă MJ nu are informaţii cu privire la stadiul procedurii.

Avraham Morgenstein a fost condamnat la 8 ani închisoare şi a fost localizat pe teritoriul Argentinei. Iniţial, acesta a fost arestat în vederea extrădării, în prezent este în libertate pe cauţiune. Ministerul Justiţiei a formulat şi a transmis cererea de extrădare, iar ulterior, potrivit informării parvenite pe cale diplomatica în august 2019, s-a adus la cunoştinţă faptul că, printr-o sentinţă din 21.11.2018, a fost aprobată extrădarea, dar Avraham Morgenstein a declarat recurs la Curtea Supremă de Justiţie din Argentina.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Italy: Swine fever in Italy, Parma ham at risk. Exports blocked
O tradiție de sute de ani și un produs gastronomic simbol al Italiei, lovite de pesta porcină. Riscul de a...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului