Medicul militar Iancu Mocanu, trimis în judecată pentru luare de mită
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului colonel doctor MOCANU IANCU, șef secție Chirurgie Cardiovasculară II la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și primire de foloase necuvenite.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în data 5 iulie 2013, medicul militar Iancu Mocanu a pretins unei persoane denunțătoare suma de 2.000 de euro pentru internarea și investigarea medicală în scopul efectuării intervenției chirurgicale asupra unui pacient, aflat în relație de afinitate cu denunțătorul, diagnosticat cu o gravă afecțiune cardiacă, la unitatea spitalicească menționată.
Primirea sumei de 2.000 de euro a fost constatată în urma organizării unei proceduri flagrante la data de 23 septembrie 2013.
De asemenea, la data de 9 septembrie 2013, medicul a primit de la fiul unei paciente suma de 3.000 lei, după îndeplinirea unui act în virtutea funcției sale și la care era obligat în temeiul acesteia, respectiv realizarea intervenției chirurgicale asupra pacientei respective.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Militar Teritorial București.
Din moment ce are grad militar, Ministerul Apărării Naționale poate porni o anchetă pe numele lui Iancu Mocanu, anchetă care s-ar putea solda cu degradarea sa.
Pe de altă parte, conform legii statutului cadrelor militare, „hotărârea privind menţinerea în activitate a cadrelor militare pentru care s-a început urmărirea penală sau care sunt trimise în judecata instanţelor militare se ia după soluţionarea cauzei de către parchetul militar ori de către instanţa de judecată militară”.
Interceptări: Cum își primea mita
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari l-au reținut, în septembrie, pentru 24 de ore, pe doctorul Iancu Mocanu.
El a fost prezentat la Tribunalul Militar Teritorial București cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, însă instanța a decis cercetarea sa în libertate.
În cabinetul medicului, anchetatorii au găsit alte plicuri cu bani, în care erau sume de aproximativ zece mii de lei, pe care a recunoscut că le-a primit de la alți pacienți.
În referatul procurorilor DNA sunt menționate pasaje din discuțiile pe care medicul Iancu Moraru le avea cu rudele pacienților și cu alți medici implicați în „tranzacția cu atenții” pentru a trata un bolnav.
DENUNŢĂTOR: Cum mi-ați spus, uitați, dumneavoastră, vă rog mult de tot, uitați banii, două mii de euro!
MOCANU IANCU: Doamne ajută!
sursă: Referatul procurorilor DNA
O discuţie între ruda unui pacient şi un medic militar. O discuţie pe şleau în care doctorul îşi primeşte „atenția” pentru că a respectat jurământul lui Hipocrate şi a tratat un pacient.
Povestea între familia bolnavului şi medicul de la spitalul Armatei a început în urmă cu un an. Pacientul, un tânăr cu o afecţiune cardiacă, a fost trimis de urgenţă la spitalul militar din Bucureşti după ce i s-a făcut rău. Medicul acuzat de luare de mită l-a luat în primire, iar procurorii spun că l-a trimis acasă fără să-l consule după ce nu a primit nimic. Nu era prima vizită la Spitalul Militar, însă de fiecare dată i-a fost refuzată internarea.
Deşi familia nu avea bani, cumnata pacientului l-a căutat din nou pe doctor. I-a promis marea cu sarea şi l-a înregistrat. Conversaţia cu angajatul Ministerului Apărării a ajuns şi la procurori.
MOCANU IANCU: Doamnă, stați liniștită.
DENUNŢĂTOR: Să nu mai luăm legătura și cu el? El îmi spune cum și ce fel...
MOCANU IANCU: Când o să-l operez, da...
DENUNŢĂTOR: Și rămâne... ca să luăm legătura, că eu sunt pregătită exact cum am discutat.
MOCANU IANCU: Am înțeles...
sursă: Referatul procurorilor DNA
În cele din urmă, tânărul a fost operat pe cord. Procedura a decurs conform planului, iar doctorul de la spitalul militar s-a întâlnit din nou cu ruda pacientului. În biroul său ar fi primit şi răsplata pentru intervenţia chirurgicală care trebuia să fie gratuită.
DENUNŢĂTOR: Cum mi-ați spus, uitați, dumneavoastră, vă rog mult de tot, uitați banii, două mii de euro!
MOCANU IANCU: Are un defect…
DENUNŢĂTOR: Și vă rog mult de tot, cu domnu' anestezist eu n-am stat de vorbă!
MOCANU IANCU: Uite, e aicea de față, o rezolvăm, o rezolvăm!
DENUNŢĂTOR: Dumneavoastră... dumneavoastră vă...!
MOCANU IANCU: Bine, bine, mulțumim!
DENUNŢĂTOR: Și să dea Dumnezeu să fie bine ?i numai sănătate!
MOCANU IANCU: Doamne ajută!
DENUNŢĂTOR: Doamne ajută!
sursă: Referatul procurorilor DNA
Dumnezeu nu l-a ajutat deloc. Cu banii în buzunar, chirurgul a fost săltat de procurorii DNA. A recunoscut tot şi a spus că banii avea să îi împartă frăţeşte cu ceilalţi membri ai echipei sale. Doar stagiarul pleca la fel de sărac acasă. Era acolo să înveţe, nu să ia bani pe operaţii, după cum declara chiar medicul reţinut.
Referatul procurorilor scoate la iveală şi alte conversaţii ale aceluiaşi doctor. Omul şi-ar planificat operaţiile în funcţie de banii pe care i-ar fi primit de la pacienţi. Cel care dădea se făcea bine, cel care nu avea, era amânat acasă, spun anchetatorii.
MOCANU IANCU - ANDREEA, pe cine operăm luni, dragă?
ANDREEA: Nu Știu, pe cine dori?i dumnea…ăăă, BĂLĂCEANU?
MOCANU IANCU: Alea două femei?
ANDREEA: Doamna BRAGHINĂ, ăăă, de miercuri n-a mai luat…[…neinteligibil…]. Deci miercuri…
MOCANU IANCU - Merge luni!
ANDREEA: Ar merge luni? Da?
MOCANU IANCU: Da. Dar să vedem ce sânge are, exact să vedem?
ANDREEA: Zero sau A sunt.
MOCANU IANCU: O să sun la laborator.
sursă: Referatul procurorilor DNA
MOCANU IANCU: Și mai e OPREA ăla. Dar mă rog, ăla mai încolo.
ANDREEA: OPREA este al lui DORIN. E coronarian. Ieri când m-am dus să vorbesc cu familia POPA, şi am făcut cred că jumătate de oră de psihoterapie…[…neinteligibil…]…
MOCANU IANCU: Ăla POPA, da! Că şi eu aşa i-am sfătuit. Acum luni să meargă acasă. Să-şi aducă maşina, să i-o ducă acasă.
sursă: Referatul procurorilor DNA
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News