Medicii şi asistentele aveau un tarif pentru aproape fiecare dosar de pensionare pe caz de boală care ajungea în mâinile lor, spun anchetatorii. Preţurile ar fi variat între 100 şi 400 de lei pentru revizuirea anuală a dosarului şi între 200 şi 400 de euro pentru prima decizie de pensionare. 30% din toate sumele reveneau asistentei. Restul - se împărţea între cei cinci medici din comisie.
Doar în ultimele două săptămâni, perioadă în care medicii au fost monitorizaţi, 738 de persoane au ajuns în faţa comisiei de expertizare. Doar cinci dintre toţi pacienţii nu ar fi dat mită pentru ca dosarele să le fie acceptate. Aşa se explică şi sumele uriaşe găsite în locuinţele medicilor. 770.000 de mii de lei şi 120.000 euro ar fi fost găsiţi într-o geantă, încă 500.000 de lei în casa asistentei, în timp ce unul dintre medici avea acţiuni în valoare de un milion de lei în casă.
Percheziţii au fost şi acasă la viceprimarul comunei Avram Iancu, dar şi la biroul lui de la primărie. Este bănuit că ar fi intermediat mita dintre medici şi oamenii care voiau să se pensioneze.
Dan Chirla, viceprimarul comunei Avram Iancu: Eu nu sunt medic, eu sunt agronom de meserie. Iar agronomii nu fac pensii de boală. Niciun fel de pensie.
Poliţiştii şi procurorii au stat mai bine de şapte ore la sediul Casei de Pensii, pentru a verifica dosare.
Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor: Mi s-au solicitat, în calitate de conducător al instituţiei, contracte de muncă, fişele de post, atribuţiile de serviciu şi procedurile operaţionale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală.
Ancheta va fi însă foarte dificilă. În Bihor sunt aproape 38 de mii de dosare de pensie pe caz de boală pe care procurorii urmează să le verifice.
Procurorii au făcut percheziţii la sediul Serviciului de Expertiză Medicală. Anchetatorii spun că medicii ar fi primit mită pentru a întocmi dosare false de handicap. În total, s-ar fi făcut 60 de astfel de dosare.
În capul listei de suspecţi este chiar șefa Serviciului, medicul Ana Boală, prinsă în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce lua mită, în biroul său. Aceasta a fost reținută de procurorii DNA, alături de alți doi medici din cadrul acestui serviciu, potrivit unui comunicat al DNA.
„Am fost înștiințat că se va efectua o percheziție domiciliară la sediul Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă, serviciu aflat în subordinea Casei de Pensii Brăila”, a spus Adrian Enache, directorul Casei Județene de Pensii Brăila.
Medicii și asistenții lor au fost ridicați de anchetatori și duși la audieri la DNA Galați. Tot acolo au fost chemaţi şi 20 de beneficiari ai certificatelor de handicap.
„Acum m-au luat de acasă. Pentru ce, asta nu ştiu. Nu mi-a explicat nimeni nimic. Mi-a dat o hârtie pur şi simplu că au luat doctorii mită. Şi vezi Doamne. Ce treabă am eu că doctorii au luat mită?”, a spus Marian Drăghici, una dintre persoanele audiate.
Serviciul de Expertiză Medicală aflat în subordinea Casei de Pensii Brăila a fost închis, pentru că toți angajații sunt anchetați de DNA.
Acesta nu este singurul caz care a intrat în vizorul anchetatorilor. Mai mulți medici, asistente şi un viceprimar din Bihor sunt suspectaţi că măsluiau dosare de pensionare pe caz de boală. Poliţiştii şi procurorii fac percheziţii la această oră în 36 de imobile, printre care Serviciul de Expertiză Medicală şi primăria din localitatea Avram Iancu.