Clinica de arși de la Floreasca. Ioan Lascăr și Radu Macovei, acuzați de abuz în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
spitalul floreasca facebook

Medicul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Aceeași acuzație a fost formulată şi împotriva fostului manager al spitalului, Radu Alexandru Macovei. Este vorba de dosarul în care sunt investigate cheltuielile pentru Unitatea de îngrijire a arșilor de la Spitalul Clinic de Urgență Bucureşti.

Cristian Ene, avocat: „Domnului profesor doctor Radu Macovei i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru o presupusă faptă de abuz în serviciu.”

Fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Radu Alexandru Macovei, a aflat primul că este cercetat penal din cauza investiţiilor de la Unitatea de Arşi. A stat doat cinci minute în biroul procurorului, timp în care alţi doi colegi de-ai săi au trecut prin filtrul de la DNA. Şi profesorul Ioan Lascăr a fost chemat de procurori.

Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt al DNA: „Lascăr Ioan la data faptelor era şeful Clinicii de chirurgie plastică şi în sarcina acestuia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu.”

Profesorul Ioan Lascăr ar fi întocmit, în 2013, referatul prin care s-a justificat dotarea Unităţii de Arşi. Alţi doi medici s-au ocupat de documentaţie iar managerul de atunci al spitalului, Radu Alexandru Macovei, a girat totul.

Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt al DNA: „Caietul de sarcini a fost întocmit de aşa manieră încât la licitaţie a participat o singură firmă.”

Procurorii cred că medicii au favorizat firma Gemedica – unica participantă la licitaţie - şi le impută un prejudiciu de peste 6 milioane de lei. Cu atât ar fi fost supraevaluate aparatele medicale cumpărate. Unitatea de arşi a fost inaugurată de trei ori până acum. Însă după tragedia Colectiv s-a aflat că s-au investit 9 milioane de euro degeaba. Atunci, profesorul Ioan Lascăr găsea scuze.

Ioan Lascar, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică: „Avem echipament, dar nu avem personal. Pentru că oamenii i-am angajat într-o primă etapă, au venit, au văzut cât de grea e munca şi au plecat.”

Unitatea de Arşi a Floreasca a ajuns mai degrabă un concurent al centrelor spa.

Mădălina Iacob, reporter Digi24: „Ministerul Sănătăţii a depus o plângere la DNA după ce Corpul de Control a fost la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în luna mai. Atunci inspectorii au depistat probleme grave, ca faptul că barocamera nu este funcţională.”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Barocamera nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită, înţeleg, pentru tratamente antiaging sau alte lucuri.”

Şi predecesorul său identificase problemele Unităţii de Arşi.

Patriciu Achimaş-Cadariu, fost ministru al Sănătăţii: „Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă o nenorocire, acest bloc nu funcţionează la întreaga lui capacitate.”

Numai şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Floreasca vedea lucrurile altfel.

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică: „Deci oamenii noştri sunt cu arma la picior. Unitatea este în permanenţă pe stand-by, evident că pacienţii vor putea beneficia de tot.”

În cinci luni, spun procurorii, în Unitatea de Arşi au fost făcute 116 intervenţii chirurgicale. Toate au fost decontate în numele Clinicii de Chirurgie Plastică de la Floreasca pentru că nimeni nu s-a preocupat ca Unitatea de Arşi să aibă propriul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare doi şefi au biroului de achiziţii din spital, administratorul şi contabila firmei de la care au fost achiziţionate aparatele medicale, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, şi firma Gemedica SRL.

----------------------------------------------------------

 

UPDATE. Medicul Ioan Lascăr, chemat și el la audieri de procurorii DNA, a fost pus sub învinuire. Profesorul este acuzat de abuz în serviciu.

Fostul manager al Spitalului Radu Alexandru Macovei a fost acuzat tot de abuz în serviciu. Acesta și-a dat demisia de la conducerea Spitalului de Urgență Floreasca în octombrie 2015, invocând motive personale. La ieşirea din sediul DNA, Macovei s-a declarat nevinovat.

Dosarul privind neregulile de la Unitatea de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Floreasca a fost deschis inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, urmărirea penală fiind începută in rem, ca urmare a sesizării Corpului de Control al ministrului Sănătății. Ulterior, dosarul a fost declinat DNA.

În dosar, DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva altor doi angajați ai spitalului: Marina-Magdalena Gontariu și Marian Mihăilă, șefi ai biroului achiziții. De asemenea, anchetatorii au început urmărirea penală împotriva lui Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL.

Redăm comunicatul DNA: „În anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care:
- 1.927.788,21 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi.
- 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).

Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.

Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului.
În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:
- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),
- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.
De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.
Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.

De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital.

Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.

Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziționate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepția celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenții chirurgicale.

De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi. Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

În perioada 2014-2015, suspecții Galea Aurel Cătălin și Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacții financiare, au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de S.C. Gemedica S.R.L., și două societăți de tip off-shore.


Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni.”

------

La sfârșitul lunii octombrie, mai multe nereguli grave au ieșit la iveală, începând cu faptul că celebra barocameră pentru care s-au cheltuit 3,4 milioane lei nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Barocamera nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită, înţeleg pentru tratamente antiaging sau alte lucuri.”

Timp de şase ani, niciunul dintre predecesorii săi nu a semnalat problema, deşi cu toţii au anunţat că unitatea de la Floreasca va avea o cameră hiperbară destinată pacienţilor cu arsuri. S-a descoperit însă că barocamera e doar un dispozitiv medical ce poate fi folosit pentru tonifiere şi cel mult pentru tratarea unor arsuri uşoare. A costat aproape 3 milioane şi jumătate de lei şi a fost cumpărată cu aprobarea mai marilor din sănătate de la acea vreme. Vlad Voiculescu a precizat că a aflat aceste informații de la personalul medical de la Floreasca.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Dacă mă întrebaţi cum s-a făcut analiza atunci, nu ştiu. Sunt mulţi ani de atunci.”

 Barocamera face parte din unitatea de îngrijire a pacienţilor cu arsuri grave de la Floreasca, secţie cu nesfârşite probleme.
 

Barocamera este în Floreasca, în apropierea secției de mari arșiîncercăm să eliberăm spaţiul în acest moment, să o mutăîntr-un loc unde nu ne încurcă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Unitatea de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată de 3 ori în 6 ani. Deschisă prima oară în 2010 după o investiţie de 9 milioane de euro, secţia a rămas nefuncţională din lipsa personalului medical. O altă inaugurare ratată a fost în aprilie 2015 pentru ca o a treia să ducă la demiterea conducerii spitalului.

După cea de-a treia inaugurare, Ministrul Sănătăţii a mers în vizită la Clinica pentru pacienţii cu arsuri grave. Nu a găsit pe nimeni la serviciu.

Patriciu Achimaş-Cadariu: „Este absolut revoltător faptul că nici în acest moment, dacă Doamne fereşte, se întâmlă o nenorocire în Bucureşti sau în ţară, acest bloc nu funcţionează la întreaga lui capacitate. Personalul nu era la serviciu. L-am demis pe managerul instituţiei.”

La a treia inaugurare a clinicii, profesorul Ioan Lascăr a explicat cum va funcţiona unitatea.

Prof. dr. Ioan Lascăr: „Unitatea este în permanenţă pe stand-by şi în momentul în care astfel de pacienţi vor apărea, evident că pacienţii vor putea beneficia de tot.”

Construcţia Unităţii pentru pacienţii cu arsuri grave a început în anul 2000 şi a durat opt ani. Abia în 2010 a fost montată instalaţia specială care asigură aer steril. A mai fost nevoie de 6 ani pentru a cumpăra aparatura şi mobilierul medical. Tot atunci s-a prevăzut specializarea personalului medical. Abia în aprilie anul trecut, clinica a fost terminată şi inagurată de ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Pe 30 octombrie 2015, când sute de tineri au fost răniţi în incendiul din Clubul Colectiv, supriză! La Clinica modernă de la Floreasca nu putea fi internat niciunul. Nu erau nici medici, nici asistente, nici mediu steril.

Efortul de construcţie şi dotare a clinicii a durat 16 ani şi a costat 9 milioane de euro. Bani de la Primăria Sectorului 1, Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială. Finanţatorii ştiu că au plătit pentru 6 saloane individuale, o sală de operaţii, una de oxigenoterapie hiperbară, instalaţie de aer steril şi cameră de baie specială. Dar până acum, niciun pacient nu a fost internat şi tratat integral aici. În această clinică ar urma să fie trataţi răniţi cu arsuri grave, pe cel puţin 25% din suprafaţa corpului.

În luna mai, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a sesizat Parchetul în cazul Unităţii de Îngrijire a Pacienţilor Arşi Grav de la Floreasca. Asta după ce inspectorii guvernamentali au descoperit că barocamera nu era funcţională, deşi exista un proces verbal de instalare şi punere în funcţiune. Mai mult, la jumătatea lunii iulie cazul a fost preluat de DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...