MCV. Victor Ponta: Unii vor zice că trebuie să atacăm sediul CE, alţii, „corul bocitoarelor”, că se termină România
În timpul ședinței de Guvern de astăzi, premierul Victor Ponta a comentat criticile și recomadările cuprinse în raportul pe justiție al Comisiei Europene.
„În primul rând, am luat act de raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Ca de obicei, în România discuțiile vor fi de la o extremă la alta. Unii vor zice că trebuie să ne luptăm, să atacăm sediul Comisiei Europene, alţii, din partea cealaltă - corul bocitoarelor - cum este groaznic raportul şi că se termină România. Eu vreau să vă spun că m-am uitat pe ceea ce ţine de guvern. Lucrurile pe care le-am angajat în numele dumneavoastră şi în numele meu personal în luna iulie, la întâlnirea cu preşedintele Barroso, le-am îndeplinit. Aici este și dezavantajul faptului că raportul nu a mai fost discutat şi cu noi, pentru că sunt câteva erori acolo, materiale”, a declarat premierul.
Preluând dintr-unele din îngrijorările Comisiei, premierul a făcut referire la cazurile de foști ministri pe numele cărora Agenția Națională de Integritate a făcut sezizări în instanță.
„În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt. Şi domnul Silaghi şi domnul Hellvig şi domnul Pop, şi doamna Andronescu, tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, sesizare de care nu aţi mai auzit şi probabil nici nu o să mai auziţi nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv. Acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai este niciunul dintre cei patru şi repet, regret că nu mai este niciunul din cei patru, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau”, a afirmat premierul
„Am mai citit că sunt trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. Nu am reuşit să-i identific. Înţeleg, sigur, domnul Fenechiu este trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar ceilalţi doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteţi, vă rog să-mi spuneţi, să o recunoaşteţi singuri, că eu nu ştiu care sunteţi cercetaţi pentru fapte de corupţie şi dacă sunt... Probabil că este o eroare şi lucrurile astea se puteau îndrepta dacă exista, dacă mecanismul era şi de cooperare, nu doar de verificare. Dar, deocamdată este doar un mecanism de verificare”, a comentat Victor Ponta.
Pe aceeaşi temă:
Crin Antonescu despre raportul MCV: „La prima vedere, este scris mic”
Leonard Orban: Mă aştept la un raport mixt, cu accent pe îndeplinirea recomandărilor din vară
Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre
Ponta despre raport: „Asta e justiția după patru ani și zece luni cu domnul Băsescu”
ÎNAINTE DE MCV. Guvernul susține că și-a îndeplinit toate promisiunile față de Comisie
Pe de altă parte, premierul a afirmat că vestea bună este că lucrurile concrete pe care Guvernul le-a făcut sunt reflectate acolo ca fiind îndeplinite și că nu o să mai avem anul ăsta niciun raport, decât la sfârşit, în decembrie, probabil.
În acest context, șeful Executivului i-a rugat pe membrii cabinetului să nu aibă reacții extreme. „Să nu cădeţi nici într-o extremă, nici în cealaltă, nici nu trebuie să ne supărăm foarte tare, sigur nici nu trebuie să ne plângem foarte tare de faptul că o să plângă aceiaşi care plâng tot timpul că nu ştiu ce s-a întâmplat cu statul de drept”, a spus premierul
El s-a declarat de acord cu presiunile asupra judecătorilor, identificate de Comisie.
„Vreau să vă spun că sunt de acord cu un lucru, în mod special, din ceea ce spune Comisia: presiunile extraordinare din zona media asupra judecătorilor. Am văzut presiuni extraordinare împotriva judecătorilor care, nu ştiu, nu au vrut să voteze la CSM cu preşedinta, cu doamna Hăineală şi astăzi se fac presiuni asupra judecătorilor, într-o parte din mass-media, să dea din nou drumul OTV-ului să funcţioneze. Acum, eu sunt convins şi aşa am înţeles semnalul Comisiei, că nu este vorba doar de presiuni dintr-o parte. Este vorba că toate presiunile sunt sancţionate şi eu unul o să mă delimitez de toate presiunile. Nu cred că există presiuni bune şi presiuni rele, ci cred că există presiuni şi împotriva acestora este bine să luptăm cu toţii. Bun. Subiectul este clar”, a spus Victor Ponta.
„România este pregătită pentru intrarea în Schengen”
„Partea proastă care, de fapt, nu are legătură cu MCV, dar MCV se va folosi ca pretext; vedeţi foarte bine ce se întâmplă apropo de intenţia Marii Britanii faţă de deschiderea pieţei muncii. Aici, Comisia Europeană a reacţionat în sprijinul românilor şi este foarte bine şi rog toate autorităţile noastre, ministrul de externe, ministrul muncii; de asemenea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus şi astăzi ceea ce am spus şi noi tot timpul, că România este pregătită pentru intrarea în Schengen. Probabil, însă că situaţia politică, alegerile din anumite ţări vor constitui probleme în primirea noastră în Schengen”, a spus premierul.
El a dat asigurări că va transmite şi luni, la întâlnirea cu preşedintele Barroso, faptul că „România, aşa cum ştie şi Comisia Europeană şi au afirmat cele mai multe ţări, România este pregătită de Schengen, dar acum aşteptăm să se termine alegerile”.
„Au fost alegeri în Olanda, acum sunt alegeri în alte ţări, în 2013. Bănuiesc că şi în 2014 o să fie alegeri. Eu cred că pe această temă, domnule ministru de interne, să aveţi grijă să păstrăm toate condiţiile tehnice. Când se va lua decizia politică dintr-o ţară sau alta - aici, practic, contează şi lobby-ul personal şi preşedintele Băsescu cred că va folosi relaţia sa foarte bună cu Germania, noi, alte ţări, dacă mai este cazul să vorbim - însă noi suntem pregătiţi pentru Schengen, când sunt pregătite şi toate ţările Uniunii Europene o să intrăm în Schengen. Şi aici o să vă rog să tratăm lucrurile calm şi raţional şi să scoatem lucrurile importante pentru România: justiţia, aderarea la Schengen din bătălia asta de zi cu zi întotdeauna dusă până la limitele iraţionalului”, a conchis premeirul.
- Etichete:
- comisia europeana
- victor ponta
- mcv
- justitie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News