„Să știți că nimeni, nimeni n-are dreptul să vorbească peste votul românilor. Nici dumneavoastră, nici DNA, nici ministrul justiției, nimenea. Votul românilor este cel care stabilește ce se dorește pentru acest popor, pentru această capitală, pentru sectoare, județe, ce vreți dvs. Vrem democrație? Ăsta este rolul. Nu vrem democraţie, ne mutăm în Rusia și înțelegem foarte clar că oamenii sunt numiți”, spune Marian Vanghelie, fost primar Sectorul 5.
Aceasta este mentalitatea cel mai des întâlnită în spațiul public din partea politicienilor. Votul legitimează, oferă putere celui ales, iar anticorupția este o amenințare la adresa democrației.
„Uitați-vă că oamenii votează pe cei care au fost în arest preventiv, de care s-au spus diverse lucruri, multe ireale, și îi votează pe ăia. Ăla este adevăratul adevăr. Nu este ăla pe care vrem să-l creăm noi, unii, în niște laboratoare. Nu poate nimeni, indiferent câtă materie primă are, cât de inteligent este, acei 4-5, 3-8-19 oameni, nu pot să stabilească ei regulile pentru această țară. Nu sunt mai presus decât acest popor și care votează. Şi care nu se lasă păcălit întotdeauna cum se crede. Poporul înțelege”, spune Marian Vanghelie.
Pentru prima dată în ultimii 16 ani, Marian Vanghelie a pierdut alegerile pentru primăria Sectorului 5. Aflat în mijlocul unei dosar complex de corupție instrumentat de DNA, fostul primar a acceptat să stea de vorbă cu reporterii Digi24 despre sferele înalte în care politica românească se întâlnește cu furtul și despre relația societății românești cu mita.
Într-un sondaj din aprilie realizat de INSCOP, încrederea populației în DNA se ridica la 60%. Un procent fals, crede Vanghelie.
„Eu nu cred în această susținere, sincer, și poate fac o gafă că vă spun acest lucru. Nu cred. Și părerea mea personală e că nu doar eu nu cred. Cred că sunteți mulți dvs. care știți că nu există adevărata susținere care se vorbește la televizor. O vorbiți dvs. care o vorbiţi așa cum vreți s-o vorbiți la televizor. Dar nu ne ajută că o vorbiți așa, și sunteți împotrivă a ceea ce dorește România, pentru că adevăratul vot este acel vot care-l dau românii tocmai celor care au ieșit de acolo. Oamenii știți ce zic? Vă zic eu ce-mi zic. Îmi spun mie, vorbesc pe stradă cu ei: domle, cred că ai făcut și dumneata ceva, dar nu așa trebuie să se întâmple cu dumneata”, spune Marian Vanghelie.
„Să ştiţi că dacă clasa politică are probleme, înseamnă că avem probleme şi în societatea românească. Pentru că noi trebuie să înţelegem, dacă vreţi și sociologic, la un calcul de 1000 de oameni sau la 10.000, cat la sută corespunde din societate, şi vedem foarte clar. E o problemă dacă toată clasa politică nu funcţionează. Înseamnă că şi societatea are nişte sincope”, spune fostul edil.
Citiţi şi:
DIN INTERIOR | Fascinația corupției. De ce aleg românii politicieni anchetați sau condamnați