Confuzie totală din cauza CCR. Este majorarea pensiilor cu 40% constituțională sau nu?

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale
Judecătorii Curții Constituționale au dat dreptate Guvernului în disputa cu fosta majoritate PSD, în legătură cu majorarea pensiilor. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Judecătorii Curții Constituționale s-au reunit miercuri pentru a discuta o sesizare a guvernului, care a cerut CCR să declare neconstituțională modificarea făcută de majoritea PSD prin care majorarea pensiilor să fie de 40%. În decizia Curții se arată că judecătorii au admis sesizarea Guvernului și au stabilit că modificarea făcută de Parlament este neconstituțională. Informațiile pe surse atât din timpul ședinței, cât și după decizia Curții, arată însă confuzia de la CCR.

Imediat după ședința CCR, informațiile transmise din interiorul Curții Constituționale arătau că judecătorii au decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională, adică Parlamentul a avut dreptate și Guvernul a sesizat degeaba CCR.

În realitate, comunicatul transmis de Curte arată altceva:

„Cu unanimitate de voturi a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale”, se arată în decizia Curții.

Adică Curtea stabilește că Guvernul a avut dreptate, iar modificarea făcută de PSD este neconstituțională.

Mai mult, Curtea explică faptul că eliminarea din Ordonanța dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din OUG, presupunând că automat intră în vigoare majorarea de 40%.

„art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de  1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020”, precizează judecătorii CCR.

Ce înseamnă asta? Legea prin care PSD a încercat să impună Guvernului majorarea cu 40% a pensiilor este neconstituțională și se întoarce la Parlament pentru a fi modificată. 

În acest moment este în vigoare Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban care prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie 2020. PSD, fără majoritate parlamentară nu mai poate impune în Parlament majorarea cu 40%. 

La câteva ore de la decizie, unele surse din interiorul CCR susțin, în continuare, că decizia de astăzi arată că legea Parlamentului este constituțională.

Liderii politicii au reacționat la o presupusă decizie de constituționalitate a majorării pensiilor

Reacțiile venite pe parcursul zilei din partea liderilor politici s-au raportat la o decizie de respingere a sesizării Guvernului, adică la constituționalitatea majorării punctului de pensie cu 40%, în condițiile în care Curtea Constituțională a decis că majorarea punctului de pensie în forma propusă de PSD este neconstituțională.

Premierul Florin Cîțu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au raportat la o presupusă decizie CCR de respingere a sesizării. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri