Mai mulți medici de familie din Brașov sunt anchetați că ar fi decontat ilegal, timp de un an, consultații la distanță pentru pacienții cu COVID-19. Pentru fiecare dintre ei ar fi încasat 105 lei, cu toate că monitorizarea nu fusese, în realitate, făcută. Pe fir au intrat anchetatorii, care au făcut joi 17 percheziții, inclusiv în cabinetele doctorilor. Cinci persoane au fost duse la audieri.
Faptele, spun anchetatorii, ar fi avut loc în perioada octombrie 2020 - noiembrie 2021, în timpul pandemiei de COVID-19.
"Mai mulți medici de familie din județul Brașov ar fi solicitat și obținut sume de bani de la bugetul de stat, alocate finanțării serviciilor de monitorizare a pacienților infectați/suspectați cu virusul SARS-CoV-2, prin întocmirea fișelor de monitorizare telefonică zilnică aferente pacienților, prin consultație medicală la distanță", transmite Poliția Română.
Sub pretextul monitorizării zilnice, prin telefon, a bolnavilor de COVID-19, medicii ar fi primit de la stat 105 lei/pacient. În realitate, spun anchetatorii, doctorii fie nu au comunicat deloc cu pacienții infectați cu COVID, fie au făcut-o doar în primele zile.
Joi, în cadrul unui dosar penal de obținere ilegală de fonduri deschis în acest caz, polițiștii au făcut 17 percheziții și au pus în executare două ordonanțe de ridicare a înscrisurilor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
"În urma perchezițiilor domiciliare, care au vizat sediile unor persoane juridice (cabinete de medicină de familie) și a punerii în executare a ordonanțelor, care au vizat sediile unor instituții cu atribuții în domeniul sănătății publice, s-au urmărit descoperirea și ridicarea de mijloace de probă (înscrisuri oficiale, echipamente informatice, evidențe personale), precum și conducerea, în baza unor mandate de aducere, la sediul poliției, a 5 persoane, pentru audieri", se arată în comunicatul Poliției Române.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, mai transmite Poliția Română.
Editor : Izabela Zaharia