Mai multe asociații de magistrați au semnat o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene și președintei Ursula von der Leyen în care cer ca reforma pensiilor speciale să nu îi afecteze. Aceștia îndeamnă Comisia să „ceară Guvernului României suspendarea imediată a așa-numitei reforme a pensiilor serviciului magistraților”, despre care spun că este „complet netransparentă și iresponsabilă”.
„Această așa-numită „reformă” subminează total independența și funcționalitatea sistemului judiciar. Sute de judecători au plecat deja în ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt în prezent neocupate. Întregul sistem este pe punctul de a se prăbuși din cauza volumului de muncă copleșitor și a numărului insuficient de judecători, agravate de amenințările continue la adresa statutului nostru ca urmare a „reformelor” aprobate de Comisia Europeană. Acest lucru trebuie oprit imediat”, scriu reprezentanți celor patru asociații ale magistraților.
Semnatarii scrisorii deschise sunt Asociația Magistraților din România (AMR) condusă de Andreea Ciucă, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) – Dana Gîrbovan, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) – Florica Roman, Asociația Procurorilor din România (APR) – Elena Iordache.
„Este inacceptabil și scandalos faptul că acum Comisia Europeană nu numai că aprobă, ci participă activ la negocierile ascunse cu partidele politice cu privire la statutul magistraților. (...) Invocarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) ca justificare pentru așa-numitele reforme este inacceptabilă.”, scriu magistrații.
„În concluzie, solicităm ferm Comisiei Europene să îndemne Guvernul României să suspende orice măsuri legislative legate de pensiile de serviciu. Aceste aspecte ar trebui reconsiderate în condiții de normalitate și stabilitate în ceea ce privește resursele umane, cu consultarea loială a autorității judiciare de către guvern și parlament în cadrul acestor proceduri. Cu toate acestea, solicităm Comisiei Europene să recunoască faptul că negocierea statutului nostru cu partidele politice românești fără a consulta în mod corespunzător instanțele, parchetele și asociațiile profesionale ale magistraților semnifică o nesocotire inacceptabilă a independenței justiției din România. Independenţa noastră nu trebuie folosită ca monedă de schimb în negocierile cu Guvernul României”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Documentul poate fi consultat AICI.
Editor : R.K.