M. Macovei: Faptele lui A. Vișinescu ar putea fi încadrate la „crime împotriva umanității”

Data publicării:
Monica Macovei europarlamentar - mfax

Legea 27/2012 și dreptul internațional le permit procurorilor să facă ancheta și judecătorilor să condamne, pe bază de probe. Din martie 2012, discuția despre prescripția pentru omor, genocid, crime împotriva umanității sau de război este o falsă problemă, subliniază Monica Macovei.

Potrivit fostului ministru al Justiției, Alexandru Vișinescu poate fi anchetat. Dosarul lui a fost preluat astăzi de procurorii Parchetului General, care ar trebui să stabilească, în prima fază, dacă faptele s-au prescris.

Potrivit Monicăi Macovei, „sesizarea Parchetului General în cazul Alexandru Vișinescu a fost posibilă pe baza Legii 27/2012, lege pe care am scris-o împreună cu Sever Voinescu, care a depus-o în Parlament alături de alți parlamentari români, și care a fost adoptată în martie 2012. Legea 27/2012 a înlăturat prescripția pentru omor, în diferite situații”.

Fostul ministru a explicat faptul că a propus în Legea 27/2012, intrată în vigoare în 20 martie 2012, înlăturarea prescripției răspunderii penale pentru infracțiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav și infracțiuni intenționate care au avut ca urmare moartea victimei) pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție la data intrării în vigoare a acestei legi, dar și introducerea sintagmei „indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracțiunilor de genocid, crime contra umanitătii și de război.

Monica Macovei a indicat, pe blogul personal, două variante de lucru pentru procurori în cazul Alexandru Vișinescu

„În perioada comunismului, calculată până la 22 decembrie 1989, prescripția a fost suspendată, deci nu a curs. Există hotărâri judecătorești în acest sens. Asta înseamnă că termenul de prescripție începe să curgă din 22 decembrie 1989, când a fost înlăturat regimul comunist. Termenul la care se împlinește prescripția specială pentru omor deosebit de grav este de 22 de ani și jumatate, adică în iunie 2012. Altfel spus, în martie 2012, când a intrat în vigoare Legea 27/2012, prescripția specială nu se împlinise în cazul Vișinescu. O anchetă a procurorilor poate analiza și acest aspect”, a precizat Monica Macovei.

Mai mult, subliniază Monica Macovei, prizonierii erau „persoane căzute sub puterea adversarilor” (politici, în astfel de cazuri), ceea ce scoate cazul Vișinescu din sfera dreptului comun și îl duce în sfera normelor legale dedicate „infracțiunilor de genocid, crime contra umanității și de război”.

„În legea 27/2012, pe care am scris-o pentru a introduce în dreptul românesc imprescriptibilitatea omorului, am prevăzut și imprescriptibilitatea infracțiunilor de genocid, contra umanității și de război „indiferent de data la care au fost comise”. Aceste infracțiuni pot fi cercetate și judecate oricând. Există, așadar, și varianta încadrării faptelor comise de Alexandru Vișinescu în categoria „crime împotriva umanității” care nu se prescriu niciodată, indiferent de legea naționala de la data comiterii lor”, arată Monica Macovei.

Fostul ministru subliniază că procurorii și judecătorii au obligația de a încadra juridic faptele descrise în sesizarea IICCMER în cazul Alexandru Vișinescu în funcție de anchetă și de probe, dar și pe baza dreptului internațional, iar aici s-a referit la art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilității crimelor de război și a crimelor împotriva umanității.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Ricky Martin, într-o apariție rară în public alături de gemenii săi. Matteo și Valentino au 16 ani
Film Now
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe...
Adevarul
2024 va fi primul an din istorie când se va depăși pragul de 1,5° Celsius în încălzirea globală
Newsweek
Care pensionari iau bani mai mulți la pensie în noiembrie? În ce zile se virează bani pe card?
Digi FM
Actrița Jamie Lee Curtis, după ce Donald Trump a fost reales președinte: “Grupurilor minoritare şi tinerilor...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Richard Gere și soția lui cu 34 de ani mai tânără spun adio Americii. Și-au vândut casa din Connecticut...
UTV
Copiii lui Michael Jackson, Paris, Prince si Bigi au fost prezenti la inmormantarea emotionanta a unchiului...