Cu 100 de milioane de euro, pe care statul român ar fi trebuit să le plătească pentru apa grea produsă la Turnu-Severin, dar nu le-a plătit, aşa a pornit firul datoriilor! Producătorul, Regia de Activităţi Nucleare, a intrat în insolvenţă la începutul anului, iar acum are la rândul său restanţe către Complexul Energetic Oltenia, de aproape 45 de milioane de euro. Problemele cu banii au determinat alte probleme: complexul energetic a trimis mai puţin cărbune decât de obicei pentru încălzirea oraşului Drobeta - Turnu Severin.
„Complexul energetic a acţionat corect, a redus cantitatea de cărbune pe care trebuia să o dea. Sper ca în momentul în care se va vedea că RAAN-ul este prins pe rectificarea de buget, să revină la hotărârea de a da cantităţile necesare”, a spus Viorel Marian, administrator special RAAN.
Şi conducerea Complexului Energetic Oltenia caută soluţii.
„S-au făcut intervenţii la ministere în ideea de a asigura plata prin preluarea unei cantităţi de apă grea de combinat. Aşteptăm să vedem ce se rezolvă”, a declarat Aurel Medinţu, directorul diviziei de Energie CEO.
Primăria din Turnu - Severin nu a fost informată deocamdată de o eventuală sistare a căldurii, la iarnă. Şefii municipalităţii speră să fie vorba doar de presiuni pentru achitarea datoriilor.
„CEO, cei care furnizează în acest moment cărbunele, când se apropie anotimpul rece mai fac forţări să primească datoriile”, a afirmat Marius Screciu, viceprimarul din Drobeta - Turnu Severin.
Zvonurile privind sistarea căldurii nu sunt noi la Drobeta Turnu Severin. De la intrarea în insolvenţă a regiei de Activităţi Nucleare, oamenii se tot tem să nu rămână cu caloriferele îngheţate.
În acest moment, în depozitele care asigură apa caldă în oraş se află aproximativ 80 de mii de tone de cărbune. Ar fi nevoie de patru ori mai mult pentru a încălzi cele 30.000 de apartamente din Drobeta Turnu Severin, pe toată perioada iernii.