Anii de prosperitate imobiliară de carton au lăsat un preţ greu de plătit pentru unii români, în special pentru cei care au plătit în avans pentru locuinţe existente doar pe hârtie: sute de clienţi ai marilor proiecte imobiliare s-au trezit prinşi în capcana falimentului. Miercuri a debutat procesul în care clienţii cer socoteală unui dezvoltator care nu le-a dat nimic în schimb. Oamenii cer să devină proprietarii blocurilor-fantomă.
Sute de români au luat credite pentru apartamente care nu au mai fost finalizate. În locuri în care astăzi ar fi trebuit să se înalţe un modern complex rezidenţial, se găseşte doar un şantier pustiu. Un exemplu: complexul Planorama. În 2006, clienţii au achitat în avans apartamente care existau numai pe hârtie; acum lucrările sunt sistate, iar cumpărătorii nu au nici măcar acte de proprietate pe clădirile construite pe jumătate.
Au ajuns în instanţă, unde cer să li se recunoască cel puţin dreptul de proprietate pe apartamentele contractate. Printre reclamanţi se numără şi 45 de cetăţeni străini: o familie din Grecia, de exemplu, a investit peste 100.000 de euro în acest complex.
Avocaţii avertizează că asemenea achiziţii imobiliare sunt foarte riscante. „Practica la ora actuala în aceste proiecte imobiliare nu îi favorizează pe cumpărători şi cred că aici va fi nevoie ca această cauză să schimbe cultura acestor relaţii între dezvoltatori, finanţatori bancari şi aşa mai departe, şi nu în al treilea rând, chiar cumpărători”, declară pentru Digi24 avocatul Mihai Neacşu.
Complexul Planorama ar fi trebuit să includă patru blocuri turn cu peste 1000 de apartamente. La şapte ani de la demararea construcţiilor, un singur bloc este aproape gata. Alte ansambluri rezidenţiale au intrat şi ele în insolvenţă: de exemplu, Cortina Residence şi Laguna Residence, din Bucureşti. Mii de clienţi se luptă acum în instanţă să recupereze zeci de milioane de euro.