Liviu Dragnea va fi judecat de completul tras la sorţi la finalul anului trecut. Instanţa Supremă a decis definitiv, după mai bine de şase ore de deliberări, că menţine decizia luată de Consiliul Superior al Magistraturii.
- FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Toţi judecătorii de la Înalta Curte s-au reunit în şedinţă pentru a tranşa soarta dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul completurilor de 5 judecători.
Curtea a fost sesizată de actualii membri ai completurilor de 5, după ce secţia pentru judecători a CSM a luat o hotărâre care contrazice practica de până acum a soluţionării dosarelor.
Concret, CSM a spus că dosarele repartizate la finalul anului trecut completurilor trase la sorţi conform deciziei CCR rămân la acele completuri, indiferent de stadiu.
Până acum, completurile, care erau trase la sorţi anual, predau dosarele în care nu era începută cercetarea judecătorească.
Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători, reamintește News.ro.
Curtea Constituțională a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”.
În 9 noiembrie, s-a desfăşurat o tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ICCJ, iar preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirma că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi avea dubii că acest lucru se va întâmpla.
Curtea de Apel Bucureşti a decis apoi, în 23 noiembrie, anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării acestei hotărâri, procesele aflate pe rol la aceste completuri fiind suspendate. Curtea de Apel Bucureşti a admis, astfel, acţiunea depusă în instanţă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În consecinţă, în 28 noiembrie, Adunarea Generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea, iar la şedinţele din 3 şi 10 decembrie se vor prezenta judecătorii din completurile extrase în luna noiembrie. Aceştia, însă, vor acorda noi termene de judecată.