Președintele PSD Liviu Dragnea nu renunţă la ideea de a scăpa la condamnarea din Dosarul Referendumului. După ce Curtea Supremă i-a respins cererea de anulare a condamnării, şeful PSD intenţionează să se adreseze şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului.
„Acest demers finalizat, așa cum era de așteptat, cu respingerea constestației m-a respus în posibilitatea de a face două demersuri la CEDO și la Curtea Europeană de la Luxemburg. Acțiunile sunt aproape finalizate și în foarte scurt timp avocații pe care îvor depune acțiunile la cele două instanțe europene”, a spus Liviu Dragnea.
Contestația președintelui PSD la condamnarea din Dosarul Referendumului a fost respinsă luni de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Liviu Dragnea ceruse anularea condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare primită anul trecut, în aprilie, în dosarul privind referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.
Dacă s-ar fi acceptat solicitarea, s-ar fi revenit la situația în care Liviu Dragnea ar fi fost condamnat în prima instanță, deci prezumat nevinovat.
Liviu Dragnea a cerut anularea pedepsei arătând că motivarea deciziei definitive nu a fost semnată de aceiaşi judecători care au pronunţat-o. Cei doi magistraţi, printre care şi fosta şefă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, nu mai erau în posturi la momentul apariţiei motivării. Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în aprilie 2016 pentru fraudarea referendumului din 2012. Motivarea condamnării, un document de peste 300 de pagini, a apărut în februarie 2017.
„Nu e vorba de albirea cazierului. E vorba de dreptul de a face această contestație. Pentru că un om care a fost condamnat are dreptul să știe de ce a fost condamnat. De asemenea, are dreptul să fie sigur că toți judecătorii au participat la luarea acelei decizii. Pentru că aici este vorba despre viața unui om. Am înțeles că mi s-a mărit pedeapsa pentru că am îndrăznit să nu spun că sunt vinovat”, a spus liderul PSD.
Judecătorii au motivat că este suficientă o pedeapsă cu suspendare, deoarece Liviu Dragnea nu are antecedente. De asemenea, magistrații au explicat și de ce au majorat pedeapsa de la un an la doi ani de închisoare cu suspendare: atitudinea fostului secretar general al PSD, de negare a faptelor, pe tot parcursul procesului, a fost suficientă pentru a dispune o pedeapsă mai mare.
Preşedintele PSD a fost acuzat că, în vara lui 2012, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, a pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.