Opt articole din Constituţie sunt încălcate prin modificările adoptate de Parlament la două dintre legile justiţiei. Este rezultatul analizei făcute de judecătorii Curţii Supreme, care au hotărât, în unanimitate, să sesizeze Curtea Constituţională. Este vorba despre legea care reglementează organizarea instanţelor şi parchetelor şi de legea CSM.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis Curţii Constituţionale argumentele pentru sesizarea legată de ultimele două dintre legile justiţiei, modificate prin votul parlamentarilor. Documentul a fost adoptat de 78 dintre cei 113 magistraţi de la Curtea Supremă.
Cea mai importantă critică adusă modificărilor Legii organizării judiciare se referă la înfiinţarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor. Magistraţii consideră că se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, deoarece ar deveni singura categorie profesională din România cu un parchet dedicat. Măsura este calificată drept o discriminare.
În modificarile aduse Legii CSM, magistraţii au identificat alte nereguli. O gravă încălcare a Constituţiei este considerată alegerea preşedintelui CSM doar prin votul judecătorilor aleşi în Consiliu, iar a vicepreşedintelui doar de către procurorii membri.
Înalta Curte consideră că verificarea, de către comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaraţiilor date de magistraţii aleşi în CSM, conform cărora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori, încalcă separaţia puterilor în stat.
Prima sesizare făcută de Curtea Supremă se referă la Statutul magistraţilor. Documentul a fost trimis CCR înainte de Crăciun. Cei 89 de magistraţi care l-au adoptat atunci susţin că schimbările votate de Parlament încalcă 14 articole din Constituţie.