Criza politică s-a încheiat, iar Parlamentul a intrat direct în vacanţă. Cum schimbarea Guvernului a blocat aproape toată activitatea aleşilor, modificarea legilor justiţiei şi proiectul graţierii - intens dezbătute de la începutul anului - aşteaptă acum să vină toamnă.
Dacă în ianuarie Guvernul considera că introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu este o urgenţă - de unde şi controversata Ordonanţă 13 - acum dezbaterile se amână până după vacanţa parlamentară. Curtea Constituţională a stabilit că Parlamentul este obligat să stabilească un prag al prejudiciului pentru această infracţiune, dar aleşii aşteaptă un pachet de modificări mai complex de la ministerul Justiţiei.
Florin Iordache, deputat PSD: Eu mă așteptam de la Ministerul Justiției să vină mai repede cu acele decizii de neconstituționalitate. Parlamentul intră în vacanță și încă nu ne-a sosit acel proiect de lege care vizează punerea în acord cu deciziile Curţii.
Tudorel Toader, ministrul Justitiei: Pachetul de Legi v-am spus că este încheiat. N-aş fi vrut ca săptămâna trecută, acum două săptămâni eu să dau drumul la pachetul de legi, astăzi să vină un alt ministru şi să aibă în faţă pachetul lăsat de mine.
Legea graţierii, instrumentul cu care puterea intenţiona să scape de aglomeraţia din închisori, e blocată şi ea în Parlament.
Liviu Dragnea, președinte PSD: Nu-i dau drumul la dezbateri până când și eu, și colegii mei vom întelege care trebuie să fie rolul legii.
Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice: Nu mai este timp. Mai avem practic posibilitatea de a avea o singură ședință de plen, ori nu am izbutit să terminăm nici dezbaterile generale, nici dezbaterile publice. Așa că nu mai e timp, probabil la toamnă”.
Tot la întoarcerea din vacanţă, aleşii puterii ar putea modifica şi legea care nu permite persoanelor condamnate penal să ocupe o funcţie în Guvern.