Referendumul anunțat de Iohannis este al şaptelea care se organizează în ultimii 27 de ani. Am mai fost chemaţi să spunem dacă vrem demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte şi dacă dorim să se modifice Constituţia, relatează Digi24.
Primul referendum de după Revoluţie a avut loc în 8 decembrie 1991, când românii au fost chemaţi la urne pentru a aproba o nouă Constituţie.
În 18 octombrie 2003, românii au votat din nou pentru revizuirea legii fundamentale. 55,7% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat atunci la urne.
În mai 2007, aproape 75% la sută dintre români votau pentru rămânerea preşedintelui Traian Băsescu în funcţie. Era prima consultare populară pentru demiterea unui şef de stat din ţara noastră.
Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2007, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, la inițiativa președintelui Băsescu, a avut loc referendumul pentru introducerea votului uninominal. Deşi aproape 82% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru acest sistem de vot, referendumul a fost invalidat, din cauza lipsei de cvorum.
Doi ani mai târziu, preşedintele Traian Băsescu revenea cu o nouă consultare publică pe tema Parlamentului unicameral şi a scăderii numărului de parlamentari la 300. În ciuda votului popular, aleşii nu au pus niciodată în practică rezultatul referendumului.
Cel mai recent referendum a avut loc în iulie 2012. Traian Băsescu fusese suspendat a doua oară din funcţie, iar românii au fost chemați la urne să spună dacă vor sau nu să îl demită pe şeful statului. Curtea Constituțională a invalidat referendumul, din lipsă de cvorum.
Citiţi şi: Ce urmărește Dragnea? Președinte. Anul acesta!
Ce va face Liviu Dragnea mai departe