Laura Codruţa Kovesi a ţinut să le spună şi oficialilor europeni că au existat presiuni asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Au existat încercări prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu funcții de conducere, sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor”, a spus șefa DNA.
Procurorul-şef anticorupţie a ridicat şi o altă problemă: confiscarea averilor celor condamnaţi definitiv.
„Hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în suma de peste 310 milioane de euro. Cu această sumă odată executată s-ar putea dubla salariile medicilor din România”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.
Europarlamentarul Monica Macovei a transmis un mesaj şi politicienilor din România şi Bulgaria.
„De aceea, pentru politicienii care fie pe față, fie pe ascuns, prin diferite negocieri, încearcă să scape de MCV, eu le spun să se oprească”, a spus Monica Macovei.
„România nu mai are nevoie să se situeze în defensivă pe acest subiect, are realizări certificate”, a spus Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.
Ceea ce a recunoscut şi secretarul general al Comisiei Europene. Catherine Day a spus că România a făcut progrese adevărate în lupta împotriva corupţiei şi pentru întârirea puterii Justiţiei. Nu a uitat să amintească însă că Bruxellesul va urmări cu atenţie alegerea noului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate. Fostul şef a demisionat după ce a fost arestat şi acuzat de abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor supraevaluate.