Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a declarat la Digi24 că lupta anticorupție va fi lipsită de eficacitate, dacă intră în vigoare ordonanța privind modificarea Codului Penal, așa cum a fost adoptată marți seara de guvern.
„E revoltător, s-au cerut puncte de vedere pe proiectul inițial la instituțiile din domeniul justiției, au fost transmise puncte de vedere negative. Ordonanța a fost modificată, s-a cerut din nou un punct de vedere pentru azi la 9, dar aseară au fost votate modificările”, a spus Laura Codruța Kovesi.
„De azi noapte, fiecare zi e un risc major pentru sistemul de justiție. În fiecare zi ne putem trezi că sunt modificate competenţe, proceduri, statutul magistraţilor”, a spus ea.
„Proiectele de OUG au fost trimise la CSM pentru aviz. În cadrul acestei proceduri am primit la ora 19 acest proiect pentru a ne da un punct de vedere. În timp ce lucram la acest punct de vedere, ea a fost adoptată, în noiul nopții, această ordonanță care din punctul nostru de vedere aduce modificări grave”, a explicat șefa DNA.
„Avem peste 440 de articole în Codul penal, ordonanța modifică 4 articole. În ce constă urgenţa? Deciziile Curții Constituționale la care se face trimitere în nota de fundamentare nu au legătură cu modificările privind pedapsa, cu cele privind favorizarea infractorilor, cu modificările care prevăd că persoanele care adoptă sau aprobă sau emit acte normative nu vor mai răspunde penal. Nu există niciun fel de legătură”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.
Întrebată dacă este vorba despre o lege „cu dedicație”, șefa DNA a răspuns: „Da, pentru că prin aceste prevederi se urmărește exonerarea de răspundere penală a tuturor funcționarilor publici de rang înalt și mediu - funcționari din Parlament, membri ai guvernului, toți cei care sunt abilitaţi să adopte legi, OUG, decizii locale. Legea a fost modificată şi se prevede noţiunea de act normativ”, adică legi, hotărâri, ordonanțe.
Șefa DNA a explicat că nu vor mai putea fi pedepsite acuzațiile de abuz în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei.
„De exemplu, dacă un manager de spital va avea la dispoziție 3 miliarde de lei pentru a cumpăra medicamente, ar putea împărţi banii în sume mai mici şi contractele să le să le dea cui vrea - familiei, prietenilor - la preţuri supraevaluate, pentru că nu va mai putea fi cercetat”, a spus ea.
Kovesi amintește că instituțiile europene au făcut apel la continuarea luptei anticorupție în România, inclusiv prin intermediul celui mai recent raport MCV, publicat săptămâna trecută.
„Raportul Comisiei Europene a fost clar. Lupta anticorupție trebuie să continue. Adoptarea modificărilor va lipsi de relevanţă lupta anticorupţie. Și asta se vede și din afara ţării”, a spus șefa DNA.