L. C. Kovesi: Ministrul Justiției nu mi-a cerut demisia. Întotdeauna am acționat corect

Data actualizării: Data publicării:
codruta kovesi cab_02_INQ_Octav_Ganea

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a venit luni după-amiază la Ministerul Justiției, pentru a purta discuții cu Tudorel Toader. După întâlnire, ea a declarat că ministrul de resort nu i-a cerut demisia.

Actualizare 18:05.Despre activitatea DNA. Atât am avut de declarat. Nu mi-a cerut demisia (...) nu intenționez să-mi dau demisia, nu am de ce să-mi dau demisia. DNA și-a făcut treaba. A fost o discuție despre care nu doresc să dau multe detalii. Veți afla după ce se termină această etapă (...) Restul detaliilor probabil că o să le aflați de la domnul ministru”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Întrebată dacă a acționat corect în ceea ce priește parcursul anchetei OUG 13, șefa DNA a răspuns: „Întotdeauna am acționat corect”.

Șefa DNA și ministrul Justiției vor vorbi cel mai probabil despre evaluarea sa. Știm până acum că doar Augustin Lazăr, procurorul general al României, s-a întâlnit cu Tudorel Toader.

Laura Codruța Kovesi le-a spus jurnaliștilor că va face declarații după întâlnirea cu ministrul Justiției.

Vă reamintim, de două săptămâni, ministrul Justiţiei evaluează activitatea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Tudorel Toader a anunţat, în această dimineaţă, că abia miercuri va face publice concluziile sale. Motivele amânării sunt întâlnirea cu ambasadorul SUA în România și apoi o vizită la Bruxelles.

Am făcut evaluările. Cele 14 zile s-au împlinit aseară. Voi proroga termenul cu două zile. Pentru că am fost la Bruxelles, azi voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA și apoi voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la prânz, voi organiza o conferință de presă, vă voi invita și vă voi da toate amănunte”, a spus ministrul.

Procedura de evaluare, deşi anunţată din punct de vedere tehnic acum două săptămâni, a fost învăluită în mister. Ministrul a refuzat să spună dacă şi cine sunt procurorii desemnaţi pentru a face evaluarea sau ce anume a discutat cu procurorul general (a avut loc o întâlnire imediat ce s-a demarat evaluare). În ceea ce o privește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, până pe 27 martie presa nu a avut informații despre o eventuală întâlnire de evaluare cu ministrul.

De unde a pornit evaluarea

Ministrul justiţiei a anunţat, în 12 martie, că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

Tudorel Toader a mai spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public, urmând să ia o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Ulterior, în 13 martie, ministrul justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui. 

Ministerul Justiţiei a precizat că ministrul are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus în mai multe rânduri că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi de procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT. Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: „Pe informaţii”.

„Nu există niciun demers în sensul revocării. (...) Haideţi să aşteptăm evaluarea", a îndemnat Iohannis.

În 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu procurorul general, Augustin Lazăr, anunţând că au fost discutate „aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorul general al României declara, la rândul său, că ministrul justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o, iar discuţia a fost „foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”. 

Conform procedurii legale, ultimul cuvânt într-o eventuală revocare a procurorilor-șefi îl are președintele Klaus Iohannis.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
MDdjODk2OTI3ZmZkMTY0MjhiMjA3MzgzMWM1YmEyNg==.thumb
POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...