Kovesi, pentru AFP: „Numai curajul procurorilor este ireversibil”
Data publicării:
În ultimii trei ani am asistat constant la demersuri care au vizat limitarea puterilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și chiar dacă societatea civilă a intervenit și aceste planuri au putut fi stopate, o dezbatere în acest sens există în continuare, „de aici și îngrijorarea noastră”, afirmă, într-un interviu transmis miercuri de agenția France Presse, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea mai spune că „numai curajul procurorilor și dorința lor de a-și îndeplini bine misiunea sunt ireversibile„ și „nimeni nu va putea schimba acest lucru”, relatează Agerpres.
„În ultimii trei ani am asistat constant la astfel de demersuri”, spune Kovesi, răspunzând întrebării dacă se teme de încercări de limitare a puterilor DNA.
„Aleșii au încercat să amendeze legi pentru a modifica prerogativele DNA, pentru a dezincrimina anumite infracțiuni sau a oferi imunitate pentru diferite categorii de persoane. Societatea civilă a intervenit, iar aceste planuri au putut fi stopate. Însă o dezbatere în acest sens există în continuare, de aici și îngrijorarea noastră”, adaugă ea.
Șefa DNA mai afirmă că „pentru a lupta în mod eficient împotriva corupției avem nevoie de stabilitate. Dacă legislația este modificată (...), dacă procurorii nu vor mai putea ancheta diferite infracțiuni, cu siguranță nu vom mai avea aceleași rezultate. Numai curajul procurorilor și dorința lor de a-și îndeplini bine misiunea sunt ireversibile, nimeni nu va putea schimba acest lucru”, a declarat Kovesi.
„Anchetele noastre au determinat o schimbare de mentalități. În ultimii doi ani, peste 85% dintre anchetele noastre au fost deschise în urma unor sesizări depuse de persoane sau de instituții. Cetățenii nu mai vor să dea mită, tot mai mulți funcționari denunță fapte de corupție. Acest lucru arată că suntem pe calea cea bună”, adaugă șefa DNA.
Rugată să răspundă celor care acuză DNA că „fabrică dosare politice”, Kovesi subliniază că „este foarte dificil de crezut că un procuror care 'fabrică' un dosar poate fi acoperit de mai multe instanțe și de mai mulți judecători”.
„Nu este justificată îngrijorarea în acest sens. Procurorul nu stabilește condamnări, el înaintează doar acuzații judecătorilor care verifică legalitatea probelor și maniera în care dosarul a fost instrumentat, înainte de a da un verdict, care poate fi contestat în apel. O spun categoric: nu există dosare fabricate de procurori”, a punctat șefa DNA.
Întrebată despre principalele rezultate obținute de DNA în ultimii ani, Kovesi arată că instituția pe care o conduce a deschis anchete privind fapte de corupție la nivel înalt, o premieră atât în privința persoanelor anchetate, cât și a sumelor date sub formă de mită.
„Printre persoanele trimise în fața justiției au fost miniștri, senatori, deputați și alți responsabili din instituții publice”, enumeră ea, precizând că un alt obiectiv atins de DNA vizează confiscarea bunurilor obținute fraudulos. „Anul trecut, peste 500 de milioane de euro au fost plasate sub sechestru. De asemenea, DNA a obținut condamnări definitive în peste 90% din cazuri, semn al unei mari eficiențe”, subliniază șefa DNA.
„Dacă ne uităm pe statistici, vedem că s-a schimbat ceva în România, în special din punct de vedere al mentalității. Numărul dosarelor a crescut, aproape s-a dublat comparativ cu 2006-2007. Avem un număr tot mai mare de persoane trimise în instanță și de persoane condamnate pentru corupție. Dacă privim strict din acest punct de vedere, s-ar putea spune că fenomenul corupției este în creștere. Însă, în opinia mea, aceste statistici arată o creștere a eficienței DNA”, subliniază Kovesi.