Înregistrarea din DNA a cărei protagonistă este Laura Codruţa Kovesi a fost expertizată. O spune procurorul-şef al Direcţiei, care, într-un interviu acordat portalului ziare.com, susţine că înregistrarea nu este autentică, ci a fost „remixată”. În schimb, este posibil ca unele anchete DNA să fi fost compromise de înregistrarea respectivă, care a fost făcută la o ședință operativă. Mai mult, în felul acesta, persoane despre care încă se strâng probe pentru o eventuală anchetă s-ar putea să fi fost avertizate că sunt în vizorul DNA.
Magistratul a explicat pe ce îşi bazează afirmaţiile și totodată dă detalii pe tema anchetei deschise în DNA, anchetă care a nemulţumit doi dintre cei mai vechi procurori din DNA, acum revocaţi.
Pe de altă parte, Codruța Kovesi atrage atenția că în înregistrarea respectivă sunt pasaje prelucrate dintr-o ședință operativă în care s-a discutat despre dosare penale care NU sunt în fază publică și despre care nu s-a comunicat nimic în spațiul public. În ședința respectivă s-a discutat despre anumite probe administrate sau care urmează să fie administrate. Or, în aceste condiții, este posibil ca persoane aflate în anchetă să afle despre aceste dosare, subliniază Kovesi. „Ar putea fi în pericol chiar dosarele pe care le investigăm”, spune procurorul-șef al DNA.
„Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte. Şi există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit”, a dat asigurări șefa DNA.
Întrebată dacă a folosit unele expresii mai colocviale („mânca-ţi-aş, „cu curul pe dosare”, „decapaţi” – n.r.), Laura Codruța Kovesi a răspuns: „Categoric nu. Nu am folosit aceste expresii”.
Cum de se aud totuşi aceste cuvinte cu vocea șefei DNA? a vrut să afle jurnalistul de la ziare.com. „E foarte simplu, atunci când prelucrezi o înregistrare audio, să faci anumite colaje din cuvinte. Există softuri comerciale disponibile şi pe internet cu ajutorul cărora poţi să faci aşa ceva. Nu am folosit niciodată acele expresii. Niciodată nu vorbesc într-un asemenea mod cu colegii”, a declarat Laura Codruța Kovesi.
Despre revocarea din funcţii a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, Kovesi susţine că a dispus din luna martie o serie de verificări ale dosarelor repartizate celor doi magistraţi şi că în urma acestor controale a reieşit că cei doi trebuie revocaţi din funcţii.
„Din verificările făcute, am constatat că au fost încălcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA. Eu am dispus nişte controale în care au fost implicaţi cei doi procurori încă din martie şi înregistrarea din şedinţă a fost făcută la sfârşitul lunii martie. Procedura controlului, a dosarelor pe care el le are în lucru, nu se termină într-o zi sau două. Mai ales când e vorba de un procuror cu 100 de dosare, ca dna procuror”, a mai precizat Kovesi pentru Ziare.com
Cu referire la numărul achitărilor din instanţă şi a dosarelor retrimise la procurori, şefa DNA a mai arătat că statistica demonstrează că acestea nu diferă cu mult faţă de aceeaşi perioadă a anul trecut, multe dintre achitări fiind o consecinţă a deciziei Curţii Constituţionale care a modificat definiţia infracţiunii de abuz în serviciu.
„Anul trecut în primele luni ale anului au fost achitate 104 persoane, anul acesta 67 de persoane, dintre care 37 erau învinuite pentru abuz în serviciu...Restituiri de dosare avem acelaşi număr: 4 în primele şase luni ale anului trecut, 4 anul acesta”, a completat Kovesi.
Citiți interviul pe ziare.com.
Citiți și:
Şefa DNA: Acţiunile la purtător nu sunt o „crimă perfectă”