Lista judeţelor conduse de preşedinţi corupţi a fost deschisă în urmă cu mai bine de 10 ani de mai marele judeţului Gorj, Nicolae Mischie. El este şi primul preşedinte de consiliu judeţean condamnat pentru corupţie: 4 ani de închisoare cu executare, pentru că i-a cerut unui om de afaceri să îi renoveze vila din Târgu Jiu, în schimbul atribuirii unor contracte din bani publici.
Acum, în jumătate de ţară, şefii judeţelor au probleme cu legea. Sunt - sau au fost - anchetaţi, arestaţi şi trimişi în judecată pentru corupţie. Abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită, splălare de bani, sunt principalele acuzaţii care li se aduc.
Cel care a ţinut luni la rând prima pagină a ziarelor a fost Nicuşor Constantinescu, de la Constanţa. A fost trimis în judecată în trei dosare de corupţie şi a reuşit să pună pe jar autorităţile din România, după ce a plecat în America, pentru un pretins tratament.
„O reţinere abuzivă a DNA-ului. Eu sunt bolnav de cancer”, s-a apărat Nicuşor Constantinescu preşedintele suspendat al CJ Constanţa.
Un alt preşedinte de consiliu judeţean care a devenit celebru din cauza problemelor cu legea este Adrian Duicu, de la Mehedinţi. Procurorii i-au deschis un dosar după ce a afirmat, într-o discuţie cu şeful poliţiei din Mehedinţi, că are influenţă în Guvern şi în Ministerul Afacerilor Interne.
Ar fi invocat inclusiv numele premierului Victor Ponta, arată probele procurorilor. A fost arestat preventiv şi a rămas fără cea mai mare funcţie din judeţ.
Nici judeţul Prahova nu a fost ocolit de procurorii anticorupţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, ar fi făcut afaceri ilegale cu bani publici, împreună cu fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma. Acum cei doi sunt trimişi în judecată, iar procurorii au probe care arată că ar fi prejudiciat bugetul judeţului cu şase milioane de lei, prin atribuirea ilegală a unor contracte. 10% din banii ceruţi mergeau la PSD, spun anchetatorii.
Suspiciuni de corupţie există şi în cel mai mare judeţ din vestul ţării. Anul trecut, în preajma Crăciunului, procurorii intrau în birourile Consiliului Judeţean Timiş, iar şeful de acolo era adus cu mascaţii la audieri. Titu Bojin a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită și abuz în serviciu. Ar fi direcţionat fonduri din bugetul judeţului către firmele unor apropiaţi.
Judeţul Iaşi este cel care a ajuns cel mai recent pe harta corupţiei.
„Galeria şefilor de judeţ urcaţi în dubele poliţiei este completată de Cristian Adomniţei. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a fost oprit în trafic şi dus la audieri, fiind suspectat de abuz în serviciu. El a intrat în vizorul DNA după percheziţiile făcute în urmă cu trei săptămâni la sediul Consiliului Judeţean. Atunci, procurorii au căutat informaţii despre contractele încheiate în ultimii doi ani”, relatează Loredana Iordache, reporter Digi24.
Cei mai mulţi preşedinţi ai consiliilor judeţene au fost suspendaţi din funcţii odată cu anchetele procuroriilor DNA.