Astăzi Curtea de Apel Bucureşti aşteaptă din partea autorităţilor americane documentele necesare pentru aprobarea extrădării.
Suspectul şi-a recunoscut faptele şi a fost de acord să fie judecat în SUA.
Cererea de extrădare venise în aceeași zi în care magistrații de la Curtea de Apel au hotărât menținerea în arest preventiv a lui Camil Mătase, care este cercetat și de procurorii din România pentru aceleași fapte.
Românul acuzat că şi-a ucis soţia şi unul dintre fii în Statele Unite şi care a fost prins în judeţul Vrancea a fost arestat preventiv. Autorităţile de peste ocean îl acuză că şi-a omorât soţia şi copilul în urmă cu mai puţin de două săptămâni. Mai mult, mama bărbatului a fost cea care l-a denunţat, după ce acesta i-a mărturisit că şi-a împuşcat familia.
Camil Mătase are toate motivele să tacă. Agenţii FBI îl vor în America, să fie audiat ca suspect principal în dubla crimă. Bărbatul în vârstă de 48 de ani a fost găsit de poliţişti în restaurantul unei pensiuni din Vrancea. Iniţial, s-a prezentat ca un turist care venise să se relaxeze. Anchetatorii ştiau însă, adevărul teribil.
„Mama inculpatului a sesizat cu privire la faptul că fiul său, care locuieşte în SUA, a revenit în ţară în perioada 14-15 noiembrie, împrejurare în care a relatat că acesta şi-a ucis, prin împuşcare, soţia şi unul dintre fii”, a precizat Simona Frolu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La audieri, românul stabilit în America şi-a recunoscut vina. A oferit şi explicaţia pentru care şi-a executat soţia şi fiul. Era gelos! După fuga din Texas, fapta a fost descoperită de cel de-al doilea fiu al lui. „Este ireal. Nu voi mai avea cum să mai vorbesc cu mama mea sau cu fratele meu”, a spus Teo Mătase, fiul suspectului.
Statele Unite ale Americii a cerut oficial extrădarea românului bănuit de dublă crimă. Ţara noastră are în vigoare o convenţie de extrădare cu Statele Unite, care prevede inclusiv situaţia în care urmăritul ar risca să fie executat în statul care îl solicită. Astfel că, România poate cere Statelor Unite ca, în cazul aprobării extrădării, suspectul să nu fie executat. Soluţia în astfel de cazuri este schimbarea pedepsei în detenţie pe viaţă.