Judecătoria Mangalia a stabilit un nou termen, pentru 14 august, în cazul procesului lui Vlad Pascu, şoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri şi a rănit alţi trei, anul trecut în localitatea 2 Mai.
Instanţa a dispus, vineri, efectuarea unei expertize medico-legale pentru persoanele vătămate în urma accidentului, la solicitarea avocatului Adrian Cuculis.
Potrivit acestuia, expertiza va fi efectuată la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Bucureşti şi, în funcţie de concluzia medicilor legişti, ar putea fi schimbată încadrarea juridică în cazul lui Pascu, din vătămare corporală, în vătămare corporală cu circumstanţe agravante.
"Expertiza este o chestiune de normalitate, pentru că avem ..., dacă poţi să spui ceva, din fericire, din tot ce se întâmplă în dosarul ăsta este că trei dintre copiii aceştia au rămas în viaţă. Adică avem trei copii care au rămas în viaţă, dintre care doi sunt cu infirmitate permanentă vizibilă. Sigur că nu putem să pronunţăm o hotărâre şi nu poate instanţa să pronunţe o hotărâre şi să se constate că este infirmitatea permanentă, avem nevoie de o expertiză. Au fost dezbateri inclusiv unde să se facă expertiza asta, dacă să fie la Constanţa, Braşov, Brăila, în Bucureşti. În cele din urmă a rămas în Bucureşti. Eu am certitudinea că, imediat după ce se va face expertiza, şi fac un apel şi către medicii de acolo de la INML, nu neapărat să prioritizeze, că n-ar fi cinstit faţă de celelalte dosare, dar să se aplece asupra dosarelor, să ajungă la zi cu ele în aşa fel încât să avem această expertiză făcută la dosar până în august", a declarat Adrian Cuculis, la ieşirea din sala de judecată, citat de Aagerpres.
Avocatul lui Vlad Pascu, Adrian Bendeac, a spus că expertiza medicală a fost solicitată pentru două dintre persoanele vătămate.
"S-a dispus această expertiză la solicitarea domnului avocat Cuculis, pentru persoanele vătămate, cele două persoane vătămate. Temeiul a fost fix cel reglementat de expertiza în procesul penal, situaţie în care toate părţile au posibilitatea să-şi propună experţi, să propună expertize şi să participe la efectuarea acestor expertize medicale", a afirmat Bendeac.
Avocatul a fost întrebat cum va putea schimba rezultatul expertizei medico-legale încadrarea juridică a faptelor.
"Această expertiză tinde, pe de o parte, să justifice pretenţiile civile formulate în cauză, iar pe de altă parte, dacă vor fi zile de îngrijiri medicale peste numărul fixat deja, deci peste 90 de zile de îngrijiri medicale sau dacă se constată că vătămările respective au produs o infirmitate, în această situaţie se poate pune în discuţie şi o eventuală schimbare de încadrare în sensul agravării încadrării judice reţinute iniţial prin actul de sesizare", a mai declarat avocatul Adrian Bendeac.
În octombrie 2023, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe inculpatul Vlad Pascu, din Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
"În sarcina inculpatului s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19 august 2023, a condus pe drumurile publice un autovehicul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului", au transmis la acea dată procurorii.
Editor : A.P.