Potrivit legii, din Curtea Constituțională pot face parte și persoane care nu au neapărat o pregătire juridică, deci care nu sunt neapărat magistrați. În aceste condiții, cei nouă ani de mandat la Curtea Constituțională nu se calculează ca vechime în activitatea de magistrat.
Salariul unui judecator CCR sare de 10.000 de lei, iar pensia speciala de magistrat, care se poate obţine la 25 de ani vechime ( ca procuror, judecător, avocat) înseamnă 80% din venitul ultimei luni, cu toate sporurile.
În vârstă de 57 de ani, Mona Pivniceru a mai încercat să se pensioneze, i s-a admis, dar apoi s-a constatat că s-a făcut o greşeală, pentru că nu avea vechime suficientă, şi are de dat bani înapoi la stat. Dacă i s-ar aduna anii de la CCR, își poate face dosarul.
La rândul său, profesorul Tudorel Toader, rector suspendat al Universităţii „Al. I. Cuza” şi judecător la Curtea Constituţională a României, vrea la pensie cu 10 ani mai devreme. După ce Casa de Pensii Iaşi i-a refuzat-o, Toader a contestat decizia la Tribunal. În perioada 1 septembrie 1986-30 septembrie 1990 el a fost procuror, apoi avocat între 1 octombrie 1991 şi 3 octombrie 2006 , iar din 2006 până în prezent judecător la Curtea Constituţională. Drept urmare, şi-a întemeiat solicitarea pe Statutul judecătorilor şi procurorilor care permite pensionarea după 25 de ani de muncă, chiar dacă nu are vârsta de pensionare.
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că până la urmă este o chestie de corelare legislativă și că este normal ca acest mandat la CCR să fie cuantificat la vechimea în munca de magistrat, pentru că judecătorii CCR sunt asimilați magistraților atât la nivel salarial, cât și la nivelul competențelor și ar trebui ca și la pensie să se întâmple același lucru.