Coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la protestul din 10 august, maiorul Laurențiu Cazan, s-a prezentat astăzi din nou la Parchetul General. El a stat aproximativ 20 de minute, după care a făcut câteva declarații. „Dacă mâine ar fi 10 august, aș fi procedat la fel”, a spus el, adăugând că nu poate spune dacă la protest a fost o tentativă de lovitură de stat. El a fost pus sub acuzare în dosarul violențelor de la mitingul diasporei.
„Am chemat pentru audieri. Sunt aspecte care țin de latura cercetării. Îmi cer scuze, am calitatea de suspect. Pe timpul acțiunii de restabilire a ordinii publice legea a fost respectată întocmai”, a spus Cazan, la ieșirea de la Parchetul General.
Întrebat despre un subaltern care ar fi modificat ora la care a fost dat ordinul de intervenție în Piață, el a afirmat că respinge „categoric” acest lucru. „Nu pot fi ade acord cu aceste acuzații. E dreptul meu să mă apăr (...) Au fost controverse destul de mari și din punctul meu de vedere nu au fost precizări contradictorii”, a spus el.
În plus, jandarmul a spus că în mod „categoric nu mă aștept să fiu reținut”.
Întrebat dacă ar proceda la fel ca în ziua protestului, maiorul Laurențiu Cazan a răspuns că da.
„Categoric. Dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri!”, a spus el, ignorând cele aproape 800 de plângeri penale ale protestatrilor. „S-a respectat legea ad literam”, a precizat el.
Acesta a mai spus că nu și-a indus în eroare șefii și că nu poate spune dacă atunci a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat.
În ceea ce privește numărul copiilor afectați de acțiunile jandarmilor, el a spus că nu cunoaște asemenea informații.
„Nu cunosc numărul copiilor care au fost afectați. Eu nu cunosc că au fost afectați copii”, a susținut Cazan.
De asemenea, el i-a certat pe jurnaliști că folosesc termenul „a gaza” când vine vorba despre acțunile jandarmilor de la protestul din 10 august: „Se folosește în spațiul public termenul de a gaza, v-aș ruga să vă uitați în Dicționarul Explicativ al limbii române la termenul a gaza”.
Parchetul General a anunţat săptămâna trecută că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat ”aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate”.
Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile ”au participat nelegal la conducerea operaţiunilor” şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.
Peste 400 de persoane au fost rănite, iar numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese săptămâna la aproape opt sute.
Sursa: Digi24, News.ro