Anchetă extinsă în cazul lui Ion Iliescu și Petre Roman în dosarul „Mineriada”

Data actualizării: Data publicării:
colaj petre roman ion iliescu parchetul general mineriada

 

Anchetă extinsă în dosarul Mineriadei. Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman, acuzaţi deja de crime împotriva umanităţii în acest dosar, au fost chemaţi din nou la Parchetul Militar. Procurorii le-au comunicat că numărul victimelor violenţelor din iunie 1990 e, de fapt, mai mare decât se ştia. Sunt persoane care în 90 ar fi fost reţinute abuziv şi care abia acum au fost identificate de procurori. În faţa anchetatorilor a ajuns astăzi şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu.

O jumătate de oră a stat fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, în biroul procurorului care conduce ancheta în dosarul Mineriadei. Suficient cât să afle că au fost identificate noi victime ale represaliilor din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990. Procurorii spun că el i-a chemat pe mineri la Bucureşti şi tot el le-a cerut să golească Piaţa Universităţii de demonstranţi.

„Vă mulţumesc, încă o dată, tututor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile. Că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu”, spunea Ion Iliescu în iunie 1990.

Chiar dacă explicaţiile fostului preşedinte ar putea face lumină în acest caz, Ion Iliescu este zgârcit în declaraţii atât în faţa presei, cât şi în faţa procurorilor. Şi Petre Roman a fost chemat din nou de procurori, iar după el faţă în faţă cu procurorul de caz a stat şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu.

Ancheta în dosarul mineriadei a început în 1990. Procurorii au închis dosarul în 2009 şi îngropat ar fi rămas, dacă n-ar fi fost condamnările succesive la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Dosarul a fost redeschis în 2015 şi tot atunci au fost puse sub acuzare primele persoane. Alături de Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, alte 15 persoane sunt inculpate pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990. Patru persoane au murit, trei au fost rănite prin împuşcare. Peste o mie de oameni au fost bătuţi sau lipsiţi de libertate în acele zile tulburi.


ACTUALIZARE: Procurorii de la Parchetul General i-au anunțat pe Ion Iliescu și Petre Roman că după verificarea arhivelor centrelor de arest din Capitală  din 1990 s-a stabilit că au fost mai multe victime în urma evenimentelor de la Mineriadă decât se credea inițial. Parchetul General nu a dat deocamdată nicio informație despre câte persoane este vorba. 


Începând din 11 ianuarie în afară de Roman şi Iliescu, au fost la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil „Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma.

Şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar. Tot ca martor a fost audiat şi Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, pentru a da declaraţii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.

În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri