Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe cu privire la o plângere făcută de Gabriela Firea în dosarul în care îl acuză pe şeful statului de şantaj şi ameninţare.
În acest context, instanţa supremă cere clarificări judecătorilor constituţionali, pentru ca aceştia să lămurească dacă Traian Băsescu are imunitate în acest caz.
Avocatul Gabrielei Firea a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind articolul din noul Cod de procedura penală care prevede că „suspendarea urmăririi penale se dispune și în situația în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană”.
Excepţia, fiind ridicată în faţa judecătorilor, aceştia au fost obligaţi legal de a o transmite mai departe Curţii Constittuţionale, care urmează să se pronunţe asupra ei.
Gabriela Firea a depus în 16 aprilie o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Senatorul PSD îl acuză pe şeful statului de şantaj şi ameninţare. Plângerea penală a fost semnată şi de premierul Victor Ponta, care a făcut un apel la parlamentarii puterii să susţină demersul.
Parchetul General a anunțat în 18 aprilie că a decis începerea urmăririi penale față de fapta de șantaj și amenințare în acest dosar.
Astfel, ancheta a fost deschisă, dar a fost suspendată până la finalul mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.
Urmărirea penală nu este pe numele lui Traian Băsescu, ci față de faptă.
Gabriela Firea a făcut plângere împotriva soluţiei de suspendare a urmăririi penale date de procurori, după ce o plângere similară a fost depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Această plângere se judecă la instanţa supremă.