Instanța a decis când se pronunță pe contestația lui Augustin Lazăr la procedura de revocare
Data actualizării: Data publicării:
Curtea de Apel Alba Iulia va judeca în data de 20 noiembrie cererea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, a declarat, luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.
Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazăr a depus, tot vineri, la Ministerul Justiţiei, o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că orice persoană dacă este nemulţumită se poate adresa instanţei, comentând demersul lui Augustin Lazăr care a contestat procedura de revocare.
„În România, accesul la justiţie este garantat pentru ori şi ce persoană, da? Fiecare, dacă este nemulţumit – şi sigur că dânsul este nemulţumit – are dreptul să se adreseze unui judecător. Sigur că problema este să nu abuzăm de dreptul acesta deşi, din păcate, mulţi abuzează. Eu am plângerea aceea, am citit-o”, a declarat luni Tudorel Toader.
Toader a precizat că va face mai multe declaraţii despre legalitatea procedurii de numire în funcţie a lui Augustin Lazăr.
„Astăzi, când programul îmi va permite, voi face o declaraţie mai amplă despre legalitatea peocedurii de numire în funcţia de procuror general – a procedurii, în general – dar acum, dacă vreţi, vă fac doar o referire. Uitaţi-vă pe anunţul de selecţie pentru procuror general. Acolo se prevăd condiţiile legale. Pe data de 16 martie 2016, când s-a închis termenul de înscriere dosarul candidatului Lazăr avea 2 piese – declaraţia de intenţie prin care declara că vrea să fie procuror general şi un CV. Nu exista nimic în plus. Comparaţi cererea şi CV-ul şi cu cerinţa din anunţul de declanşare a procedurii, care nu pică”, a mai spus ministrul Justiţiei.
În acţiunea depusă la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a solicitat suspendarea efectelor raportului întocmit de Toader, până la soluţionarea litigiului de la Ministerul Justiţiei.
Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei a susţinut că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.
De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.
Pe 1 noiembrie, Augustin Lazăr declara că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.
„Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani - şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani - şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei Justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, spunea Lazăr.