Înşelăciunea prin telefon a lăsat fără bani sute de persoane din judeţele Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Cluj, Mureş şi Prahova.
Femeia din Constanţa, cu care a stat de vorbă echipa Digi24, nu şi-a închipuit nicio secundă că este ţina unei escrocherii. Aceasta a primit un apel telefonic de la un bărbat, a cărui voce semăna cu a ginerelui ei, și care spunea că ar fi lovit cu maşina doi copii pe o trecere de pietoni.
Pentru a scăpa de consecinţele legii, aşa-zisul ginere i-a spus femeii că are nevoie de 15.000 de lei. Iar pentru ca povestea să fie cât mai credibilă, bărbatul ar fi îndemnat-o să vorbească şi cu un presupus avocat. Victima a avut la dispoziţie câteva ore pentru a plăti banii.
„Eu i-am depus în bancă, pe persoană fizică, la Poşta Bucureşti”, a povestit păgubitul.
Când şi-a dat seama că a fost păcălită, era prea târziu, pentru că banii fuseseră retraşi.
Metoda „Accidentul”. Victimele, oamenii în vârstă
Nu este singurul caz însă. Înşelăciunea prin telefon cunoscută drept metoda "Accidentul" a lăsat fără bani sute de persoane din judeţele Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Prahova.
Zeci de sesizări de la persoane înşelate se află pe masa poliţiştilor din Constanţa. Identificarea vinovaţilor este foarte dificilă, pentru că cei care profită de naivitatea oamenilor folosesc cartele telefonice pre-plătite pe care le aruncă imediat ce primesc banii.
Suspecţii îşi aleg victimele din rândul oamenilor în vârstă. Aceştia sunt sunaţi şi cei aflaţi la celălalt capăt al firului se dau drept rude ale victimelor.
„Potrivit statisticilor, există un număr de 50 de victime ale unor astfel de infracţiuni. În toate aceste situaţii, au fost constituite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelătorie”, a declarat Gelu Manolescu, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.
Pentru a evita astfel de situaţii, oamenii sunt sfătuiţi să nu dea curs unor apeluri sau mesaje suspecte şI să anunţe imediat politia.