La acea dată, ministrul Justiţiei ar trebui să trimită propunerea preşedintelui României. Procedura a fost declanşată în urma demisiei din funcţia de procuror general a lui Tiberiu Niţu, urmărit penal de DNA în scandalul coloanelor oficiale.
„Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție în Ministerul Public și îi asigur pe toţi cei care, prin rezultatele lor, au dovedit integritate şi imparţialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism, că vor avea şanse egale,” a spus ministrul Raluca Prună, citată de un comunicat al Ministerului Justiției.
Criteriile avute în vedere pentru ocuparea funcției de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție și calendarul estimativ al procedurii le puteți găsi aici : Candidații pentru această funcție trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare și să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani. Candidaturile pot fi depuse până pe 16 martie. În perioada 18-22 martie vor avea loc discuții între candidați și ministrul Justiției, iar în 23 martie, Raluca Prună va trimite propunerea la CSM pentru a fi avizată.
Numirea în funcția de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.