Înalta Curte decide asupra consecințelor deciziilor privind abuzul în serviciu

Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015

Instanţele de judecată sunt nelămurite în privinţa efectelor dezincriminării parţiale a abuzului în serviciu. Deşi a trecut mai bine de un an de la hotărârea CCR prin care s-a stablit că doar o încălcare a legii e infracţiune, magistraţii încă dau hotărâri diferite când vine vorba de procese soluţionate anterior deciziei Curţii. Aşa se face că unele pedepse au fost anulate, în timp ce altele, în cazuri similare, menţinute. Curtea supremă va stabili acum dacă deciziile anterioare de condamnare, care nu mai respecta decizia CCR, vor fi sau nu anulate.

În urmă cu un an, Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT, judecată pentru abuz în serviciu, a cerut şi a obţinut o decizie a Curţii Constituţionale care a stabilit că poţi fi acuzat de abuz în serviciu doar dacă încalci o lege sau o ordonanţă. Instanţele au interpretat însă diferit consecinţele hotărârii, aşa că au cerut ca magistraţii Înaltei Curţi să decidă implicaţiile dezincriminării abuzului în serviciu prin încălcarea legislaţiei secundare.

Mai exact, judecătorii sunt aşteptaţi să spună în ce măsură pedepsele celor condamnaţi pentru încălcarea unei hotărâri de Guvern sau a unui ordin de serviciu înainte de decizia Curţii Constituţionale de anul trecut pot fi anulate acum.

Decizia Înaltei Curţi, aşteptată în octombrie, va fi definitivă şi obligatorie pentru toate cazurile similare. Sesizarea a venit de la magistraţii din Braşov, care au constat că, în ultimul an, decizia CCR a fost aplicată diferit.

În caz contrar, se pot crea situaţii de discriminare între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, dar care au fost trimise în judecată în mod separat sau pentru fapte similare la intervale diferite de timp, nemaiputându-se discuta de previzibilitatea legii, arată acesștia..

Un exemplu este cel al omului de afaceri Ovidiu Tender. După ce, în vară, a obţinut o reducere a pedeapsei primite definitiv în 2016, tocmai pe motivul dezincriminării abuzului în serviciu, procurorii au făcut contestaţie, iar instanţa superioară a menţinut pedeapsa iniţială.

Între timp, Alina Bica duce din nou abuzul în serviciu pe masa judecătorilor constituţionali. De data aceasta, susţine că ordonanţa 14 i-a încălcat dreptul la o lege mai favorabilă. Dacă ar fi intrat în vigoare ordonanţa 13, chiar şi pentru un singur minut, atunci textul ar fi putut fi invocat în procesul în care e acuzată de abuz în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani