Implanturi cu silicon pentru saltele în loc de silicon medical: Româncele pot cere despăgubiri în instanţă
Data publicării:
Femeile din România care şi-au mărit sânii cu ajutorul implanturilor cu silicon produse în Franţa, dovedite ulterior a fi periculoase, pot cere despăgubiri în instanţă. În septembrie, în Franţa va începe al doilea proces colectiv în acest caz, după ce în 2010, autorităţile franceze au descoperit că protezele conţineau gel industrial. În România, 250 de paciente au ales astfel de implanturi.
Marina Dina, protagonista unui pictorial dintr-o revistă pentru adulţi, este una dintre româncele care a decis să îşi mărească sânii cu implanturi PIP produse în Franţa. A făcut operaţia la recomandarea medicului, dar după izbucnirea scandalului s-a temut pentru viaţa ei: „Trăiesc cu teama că aş putea să am probleme şi chiar intenţionez să schimb implantul”, spune ea.
Problemele respectivelor proteze au devenit publice în 2010, în urma unui control efectuat la producătorul implanturilor. Inspectorii francezi au descoperit că în fabricaţie era folosit silicon industrial destinat umplerii saltelelor, în locul celui medical. Fabrica a fost închisă, iar guvernul francez a anunţat că femeile care au beneficiat de astfel de implanturi ar trebui să le înlocuiască. În paralel, a început şi un proces colectiv prin care pacientele cereau despăgubiri, decizia în acest dosar fiind ca fiecare reclamantă să primească 3000 de euro daune.
În întreaga lume, 400.000 de femei au astfel de implanturi. În România, numărul lor este de circa 250. Silicoanele produse în Franţa au fost preferate de românce datorită costurilor reduse - 600 de euro, faţă de 1000 de euro, este preţul protezelor produse de alte firme.
Româncele cu implanturi periculoase pot cere şi ele despăgubiri. Costurile pentru a deveni parte în proces sunt de cel puţin 500 de euro şi includ onorariul avocaţilor şi expertiza medico-legală.