FOTO: Mediafax Foto
ACTUALIZARE 18:30 Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial:
Controversatul caz Şova a ajuns astfel la final. Votul prin care senatorul PSD şi-a păstrat imunitatea a devenit azi oficial după ce hotărârea Senatului a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul a fost cerut de Curtea Constituţională, iar existenţa lui dă liber opoziţiei să conteste rezultatul votului la Curtea Constituțională.
Călin-Popescu Tăriceanu spune că a şi semnat documentul, redactat de senatorii din comisia juridică. Documentul a fost solicitat, în urmă cu 14 zile, de Curţii Constituţionale.
În solicitarea trimisă atunci Senatului, instanţa constituţională a stabilit că Senatul a blocat activitatea Justiţiei prin decizia de a nu publica în Monitorul Oficial, decizia cu privire la votul din plen, din 25 martie. Atunci, senatorii, în baza Regulamentului, cu ignorarea Constituţiei, au respins ridicarea imunităţii fostului ministru, Dan Şova.
„Am întrunit Biroul permanent într-o scurtă ședință pentru a lua act de proiectul de hotărâre care a fost redactat de Comisia juridică. Așa cum am stabilit anterior, Comisia juridică a elaborat proiectul de hotărâre și în Biroul permanent am luat act de acesta și l-am votat și sigur că îl trimitem spre publicare la Monitorul Oficial. Da, cu semnătura mea”, a spus Tăriceanu.
Tăriceanu afirmase anterior că nu se impune convocarea Biroului permanent al Senatului, însă a constat că proiectul redactat de către senatorii juriști fusese înaintat conducerii Senatului.
„Întotdeauna trebuie să țin cont de toate elementele de legalitate. De dimineață când m-ați întrebat nu văzusem documentul. L-am primit când am ajuns în birou. Comisia juridică a făcut răspunsul către Biroul permanent. Deci cel care trebuia să ia act de acest lucru era Biroul permanent. Ca atare, am convocat Biroul permanent. Biroul permanent nu adoptă hotărâri. Conform deciziei CCR, Senatul s-a conformat prin redactarea hotărârii care a fost luată în 25 martie. Nu este vorba de o nouă hotărâre, ci numai de redactarea ei”, a precizat acesta.
Referitor la faptul că proiectul de hotărâre este datat 25 martie, Tăriceanu a explicat că hotărârea a fost adoptată în 25 martie, însă ea va fi publicată „acum”. „Evident este altceva cu publicarea. Faceți distincție între adoptare, redactare și publicare”, a adăugat acesta.
Întrebat dacă consideră că prin semnarea acestui document a „riscat ceva”, președintele Senatului a replicat: „Atâta vreme cât Senatul s-a conformat deciziei CCR, nu știu care ar putea să fie acuzația de abuz, dar sigur că sunt mulți nepricepuți care vorbesc despre tot felul de lucruri”.
Pe de altă parte, Cătălin Boboc a declarat că ceea ce s-a întâmplat în Biroul Permanent „este o eroare”. Președintele Comisiei juridice din Senat, a declarat că președintele Senatului trebuia să semneze acel proiect de hotărâre.
„Parlamentarii PNL au fost acuzați de politicianism pe acest subiect, am solicitat de la început să semneze președintele hotărârea. S-a făcut toată această tevatură pe subiectul ăsta pentru că nu au știut cum să joace acest subiect fierbinte cei de la PSD care își folosește majoritatea. CCR a confirmat că la data acordării votului în cazul Șova au fost întrunite condițiile legale, adică numărul de voturi pentru a încuviința cererea”, a declarat Cătălin Boboc.