Horia Georgescu, la Digi24: Sunt două puncte grave în justiția românească
Într-o discuție despre raportul MCV pe justiție, prezentat astăzi, la Bruxelles, președintele ANI, Horia Georgescu, a fost întrebat care ar fi punctele grave din justiția românească. Acesta a răspuns că sunt două puncte importante.
„Din punct de vedere strict tehnic, conflictul de interese care a atins proporţii alarmanteînachiziţiile publice cu fonduri UEşidin bugetul național, şiatacurileşihărţuirealanivelul instituțiilor publice cheie dinsistemuljudiciar şicel de combatere a corupției.Presaeliberăsăcritice activitatea unorinstituții strict pe ce fac acele instituții. Nu au legătură vieţile private alepersoanelor, care au copii, părinţi,situațiipoate dificileînfamilie șise ajunge într-ozonăîn care trebuie mijloace pentru care aceste lucrurisănu treacă dincolo de limitele libertăţii de exprimare, aşa cum sunt descriseînpracticaCEDOşiînnoul cod civil”, a spus Horia Georgescu.
El a făcut referire la faptul că „șefi de instituții publice au fost atacați, le-au fost terfelite viețile private luni de zile la un trust media care are și conexiuni politice. Raportul Comisiei Europene nu spune în mod distinct cine și cum, dar lucrurile se duc într-o singură direcție”, a adăugat el.
Citiți și Tolontan: CE are dreptate. Nu este nicio presă atât de prăbușită la nivelul standardelor
Horia Georgescu a menționat faptul că el și familia lui au fost hărțuiți de către acest trust de presă.
Discuțiile vin după ce în raportul Comisiei Europene se arăta că „au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar”.
Totodată, el a mai spus că raportul confirmă parcursul Agenției Naționale de Integritate de la înființare și până acum.
Sistemul preventiv al conflictelor de interese în achizițiilor publice, un lucru revoluționar
Vicepremierul Daniel Chiţoiu a declarat, miercuri, că atribuţiile ANI au fost extinse şi la stabilirea conflictului de interese în privinţa absorbţiei de fonduri europene. Horia Georgescu a spus că acest lucru este un revoluționar.
„Vafi unsistemde prevenire a conflictelor deinterese privind achiziţiile publice cu fonduri europene pe care îlva gestionaANI. Practic, oinfrastructurăintegrată, ostructurădebusiness intelligence carevapermite ANIsăemită avertismente de integritate către instituții înaintecaun conflict de interesesăproducăconsecinţe juridice. E un lucru extraordinarşisalutdecizia guvernului pentru aprobarea acestui memorandum”, a spus președintele ANI.
Contextul dat de acest memorandum este acela că în raportul CE se arată că progresele „par foarte limitate în ceea ce privește prevenirea și pedepsirea corupției legate de achizițiile publice”.
Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să majoreze salariul brut al inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu sume cuprinse între 2.000 lei şi 4.000 lei.
Despre această decizie, Horia Georgescu a spus că s-a remediat o problemă care trena din vara anului trecut.
„Din păcate Guvernul nuputeasăiamairepede decizia pentrucăexistăo lege care interzice înainte de alegeri cu șase lunisăcreascăsalarii. Salariile inspectorilor au fost aduselaacelaşi nivel cu salariilecelor delaConsiliulConcurenței. Creşterea ceamaimaree pentru inspectorii debutanţişiasistenţi, caresuntceimaitinerişireprezintă majoritatea inspectorilor care facpartedin ANI. Creşterea e strict pentru inspectorişise raporteazăla28depersoane. E un impact bugetar nesemnificativşiţinândcontcăsăptămâna trecutăs-au viratbaniidin primele confiscări ale ANI, circa 600.000 de euro, din cazul poliţiştilor delaArgeș. E un lucru extraordinar pentru căimpactul bugetar e subaceastăsumă. Balanta,aşputeaspune,e peplus. Bugetul ANI pe anul acestaesatisfăcător”, a adăugat Georgescu.
Urmăriți emisiunea integrală în materialele video atașate.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News