„Așa cum este definit cadrul legislativ și instrumentele de control pentru Agenție cred că este suficient. Trebuie spus că noi facem subiectul unui audit extern independent anual care verifică pe orizontală și pe verticală toată activitatea Agenției Naționale de Integritate, inclusiv dosare clasate sau în lucru, conform procedurilor operaționale prezente la nivelul Agenției. Acest audit a fost și este desfășurat de o companie de mare prestigiu, de aceea este un filtru foarte bun pentru acele voci care spun că ANI nu are o activitate așa cum o prezintă dumnealor. Există Consiliul Național de Integritate care dezbate acest raport și pot formula recomandări în sensul demiterii conducerii, în sensul îmbunătățirii unor activități, dacă sunt prezente vulnerabilități. Dacă nu, acest raport este oglinda Agenției Naționale de Integritate, acest raport este consultat de Comisia Europeană”, a spus Horia Georgescu.
„Dacă ar ajunge sub un control parlamentar, cu siguranță că mi-aș da demisia. Nu poți să fii controlat în mod direct așa cum își dorescu unii parlamentari să cheme procurori, funcționari publici, oameni din servicii secrete să dea răspunsuri pentru aplicarea legii. Este un mod nedemocratic de a avea o separație autentică a puterilor în stat”, a adăugat Horia Georgescu.
Acest răspuns a fost oferit în contextul în care se doresc câteva schimbări ale legii ANI, dorite inclusiv de președintele ANI, însă niște schimbări tehnice, ale elementelor care pot îmbunătăți cadrul legislativ.
„Sistemul poate fi îmbunătățit. De exemplu, o declarație de avere poate fi depusă în acest moment în trei sau patru locuri. Nu este necesar acest lucru, declarație de avere trebuie depusă doar la Agenția Națională de Integritate. Sunt câteva elemente tehnice care pot fi îmbunătățite”, a subliniat Horia Georgescu.
Președintele ANI a adăugat că a discutat cu prim-ministrul Victor Ponta și cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și că există sprijin pentru modificarea legii.