Guvernul discută două schimbări în activitatea ANAF
Data publicării:
Guvernul începe astăzi dicuţiile despre modificarea legii evaziunii fiscale. Potrivit HotNews, proiectul are două mari prevederi.
Prima măsură este instituirea unui prag de 20.000 de euro al prejudiciului - sub această sumă evaziunea fiscală nu mai e considerată infracțiune și firma sau persoana scapă de dosar penal.
În prezent, ANAF face plângere penală pentru orice suspiciune de evaziune, indiferent de mărime.
A doua prevedere are un impact mult mai mare: dacă un făptuitor plătește integral prejudiciul provocat de o faptă de evaziune fiscală, ANAF va fi obligată să renunțe la plângerea penală.
Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor a declarat că „sunt câteva modificari la legea privind combaterea evaziunii”. Anca Dragu preciza că proiectul va fi pus în dezbatere publică săptămâna aceasta.
Președintele ANAF declara luna trecută că insituția se află într-un dialog cu Ministerul Justiției, cu Ministerul Public și cu Parchetele Generale pentru modificarea legislației astfel încât să fie investigate mai ușor potențialele infracțiuni.
„Vreau să apăr inspectorul fiscal în sensul în care legislaţia din România în acest moment obligă inspectorul fiscal să facă o plângere penală de câte ori are o suspiciune. Atunci această prevedere destul de laxă şi de largă cuplată cu practica noastră care de câţiva ani este mai incisivă pe domeniul acesta duce şi la exagerări. Şi pe noi ne deranjează. Avem foarte multe plângeri penale care stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok", a declarat Dragoș Doroș.