Instanţa supremă a decis, marţi, audierea lui Tiberiu Urdăreanu, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea, în dosarul în care deputatul Ludovic Orban este acuzat că a cerut unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania sa electorală la Primăria Capitalei, scrie News.ro.
Judecarea pe fond a dosarului deputatului liberal Ludovic Orban a început luni, la instanţa supremă, acesta arătând că vrea să fie audiat şi nu doreşte să beneficieze de procedura simplificată prin care o eventuală pedeapsă ar putea fi redusă cu o treime.
Avocatul lui Ludovic Orban a solicitat instanţei să admită audierea lui Antonel Tănase, care a fost mandatar financiar al PNL, şi a lui Cătălin Felix Pintilie, de la B1 TV, care i-a trimis lui Orban oferta de publicitate a postului de televiziune în campania electorală pentru alegerile locale.
De asemenea, avocatul a solicitat instanţei audierea lui Tiberiu Urdăreanu, denunţătorul din dosarul lui Orban, a lui Sorin Oancea, acţionarar la B1 TV, şi a lui Cozmin Guşă, unul dintre acţionarii principali ai Realitatea Media.
După o scurtă deliberare, judecătorii au decis să admită proba cu depunerea ofertei de publicitate şi să fie trimisă o adresă la DNA prin care să se solicite procurorilor să spună în câte dosare este cercetat Urdăreanu.
Instanţa a mai admis o solicitare a apărării lui Orban de a se solicita operatorului de telefonie mobilă Vodafone lista apelurilor şi SMS-urilor din data când Orban a fost pus sub acuzare.
Judecătorii au stabilit următorul termen de judecată în 18 octombrie, când vor fi audiaţi mai mulţi martori, precum şi Ludovic Orban.
„Am ajuns în instanţă datorită unui demers al unui procuror DNA. Eu am încredere în instanţa de judecată. Nu am luat niciun ban, nu am folosit în niciun fel influenţa. În 26 de ani de carieră, nu am fost suspectat de corupţie”, a spus Ludovic Orban.
Deputatul Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.
În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.
„Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul partidului politic şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
În 11 aprilie, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
În dosarul lui Orban, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea au dat declaraţii de martor şi la DNA.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la procurori pentru susţinerea afirmaţiilor sale.
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.
După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică. Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-a înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, au mai spus sursele citate.