Procurorii DIICOT au destructurat două grupări infracționale care se ocupau cu trafic de minori și prostituție în Europa Occidentală. Anchetatorii au făcut mai multe rețineri și au confiscat importante sume de bani, punând inclusiv sechestru pe apartamente și mașini de lux.
Procurorii DIICOT Vrancea au reținut joi patru indivizi pentru săvârșirea infracțiunilor de grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori. Potrivit unui comunicat DIICOT, începând din 2008, pe raza municipiului Focșani s-a constituit un grup infracțional organizat, format din 6 membri ai unei familii, care avea drept scop racolarea de persoane de sex feminin, cazarea, transportarea și supravegherea acestora în scopul exploatării sexuale.
Victimel erau recrutate din medii sociale precare cu o instruire şi stare materială modestă, pentru ca, profitând de starea lor de vulnerabilitate, prin inducere în eroare, prin imposibilitatea de a se apăra şi uneori chiar prin constrângere, să le poată determina să întrețină relații sexuale contra cost pe teritoriul României, iar după împlinirea vârstei de 18 ani și pe teritoriul Italiei și Germaniei.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că membrii grupării infracționale recrutau victimele de pe teritoriul României şi după ce le adăposteau în locații ale membrilor grupării, acestea erau transportate în Italia şi ulterior în Germania sub pretextul găsirii unui loc de muncă, dar când ajungeau pe teritoriul statelor străine victimele aflau că urmează să practice prostituția, inculpații reținându-le actele de identitate.
Banii obținuți din activitatea infracțională erau transferați în România fie direct, la purtător, fie prin intermediul serviciilor bancare, care ulterior erau folosite pentru achiziționarea de imobile și autoturisme de lux.
Până în prezent au fost identificate 12 victime, dintre care patru minore
Procurorii DIICOT au efectuat cinci percheziții domiciliare pe raza teritorială a județului Vrancea, cu ocazia cărora au confiscată suma de 210.000 lei. De asemenea, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a trei apartamente, două case și două autoturisme de lux.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 20 de persoane. În cursul zile Vineri, patru dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Metoda Lover boy la Tulcea
Procurorii DIICOT Tulcea, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Tulcea au făcut miercuri patru percheziții în orașul Măcin, la locuințele mai multor persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de proxenetism.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2020, pe raza județului Tulcea a fost constituit un grup infracțional organizat, care avea ca drept scop racolarea de persoane de sex feminin, prin metoda ”lover boy”, în scopul exploatării sexuale a acestora pe teritoriul mai multor state, precum Olanda, Germania, Spania și Elveția.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că liderul grupării infracționale avea rolul de coordonare a activității infracționale prin colectarea și gestionarea banilor proveniți din practicarea prostituției de către persoanele vătămate, înlesnirea practicării prostituției prin întreținerea unei atmosfere de familie, intervenția și aplanarea conflictelor ce apăreau între persoanele vătămate, între acestea și membri ai grupării, îndemnarea tinerelor la practicarea prostituției sub pretextul iluzoriu al formării și întreținerii unei familii, iar ceilalți membri ai grupării aveau rolul de a determina și înlesni practicarea prostituției de către mai multe tinere prin metoda ”lover boy” și de a obține sume de bani de pe urma practicării prostituției de către acestea.
Din cauza pandemiei de coronavirus, persoanele vătămate au fost nevoite să-și înceteze activitatea de prostituție din străinătate și să revină în România, moment în care membrii grupării au realizat că sunt mai multe „soții” / „ concubine” ale aceluiași inculpat, iar pentru a se evita întâlnirea și conflictele dintre acestea s-a discut în cadrul grupului organizat despre posibilitatea cumpărării sau închirierii unor garsoniere în orașul Măcin, în care unele dintre acestea să fie cazate.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, la locuințele inculpaților au fost identificate și ridicate sumele de 39.400 euro, 15.500 coroane suedeze, 9.575 lei, 10 telefoane mobile și două autoturisme de lux cu valoare de aproximativ 70.000 euro.
Procurorii au dispus reținerea a 3 inculpați, care ulterior au fost arestați pentru 30 de zile.