Foto: Agerpres
ACTUALIZARE 16.49: Judecătorii francezi au decis să îl aresteze preventiv pe Gregorian Bivolaru.
Judecătorii au confirmat, de fapt, mandatul european de arestare preventivă emis de autoritățile din România. Gregorian Bivolaru a fost încarcerat la penitenciarul Fresnes.
În continuare, liderul MISA susține că este cetățean bulgar. Autoritățile franceze au sesizat minciuna, deoarece Gregorian Bivolaru nu știe să vorbească bulgară.
Amintim că atunci când a fost prins avea asupra lui documente bulgare.
Gregorian Bivolaru este foarte bine reprezentat, are mai mulți avocați, chiar și din România, iar scopul său este să își ispășească pedeapsa în Franța.
Liderul MISA va rămâne încarcerat până când sunt gata documentele de extrădare.
În martie 2004, 100 de poliţişti, mascaţi şi procurori descindeau la sediile MISA, la locuinţa lui Gregorian Bivolaru şi la apartamentele închiriate de cel supranumit „Guru" de adepţii săi. După 14 ore de verificări şi audieri, procurorii făceau primele acuzaţii.
„Trafic de droguri, prostituţie, crimă organizată, videochat, în continuare desfăşurăm activităţi”, declara la acea vreme procurorul general George Bălan.
Printre obiectele confiscate de anchetatori se aflau zeci de casete video, publicaţii, fotografii şi echipament electronic. În multe dintre imagini, procurorii susţineau că liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) apărea în compania unor tinere dezbrăcate.
„Gurul" era acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 17 ani. Tot procurorii susţineau că în spatele MISA funcţiona o reţea care, de fapt, se ocupa cu exploatarea sexuală. Toate acuzaţiile au fost vehement negate de adepţii mişcării.
„Au fost multe acţiuni în forţă. S-au încălcat flagrant drepturile omului. Noi considerăm că organele trebuie să îşi facă corect datoria, nu aşa cum au acţionat, încălcând flagrant drepturile omului, pornind aceste anchete fără ca ele să aibă vreun fundament”, a precizat Gregorian Bivolaru în 2014.
Gregorian Bivolaru a fost reţinut şi arestat pentru 29 de zile. În timp ce procurorii cereau fără succes prelungirea arestului, în toată ţara aveau loc mişcări de stradă: membrii MISA îşi susţineau liderul. La puţin timp după eliberarea sa din arest, deşi nu avea voie să părăsească ţara, Gregorian Bivolaru a fost prins în Nădlac în timp ce încerca să treacă fraudulos graniţa. Procurorii au cerut din nou arestarea liderului yoghinilor.
„Am fost pus în libertate, iar acum vor din nou să mă aresteze. Vor să mă aresteze din nou”, a subliniat liderul MISA.
În august 2004, Guru Bivolaru a fost trimis în judecată. Prea târziu, însă, deja nu se mai afla în ţară.
„Eram în România şi am vorbit cu şoferul unui tir, care mergea în Suedia. L-am plătit, am fost ascuns în container, a fost şansa mea”, a mărturisit Gregorian Bivolaru din Suedia.
Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia, ţară care la acel moment nu avea un tratat de extrădare cu România. Autorităţile au cerut zadarnic extrădarea liderului spiritual. Curtea Supremă a Suediei a susţinut că lui Gregorian Bivolaru i-ar fi fost încalcate drepturile cetăţeneşti. Chiar şi în lipsa liderului, organizaţia MISA şi-a continuat activitatea în România.
Pe 14 iunie 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare cu executare, pentru act sexual cu un minor, în formă continuată. Judecătorii l-au achitat pentru acuzația de perversiuni sexuale şi trafic de minori, iar instanţa a încetat procesul penal pentru tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei, fapta fiind între timp prescrisă.
În 2015, într-un alt proces, Bivolaru a fost din nou achitat, pentru alte patru infracțiuni: trafic de persoane, constituire a unei organizații cu caracter fascist, promovare a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe și, încă o dată, trecere ilegală a frontierei.
Citiți și: